Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Kako izgleda kreiranje novog menija?

Smena godišnjih doba ujedno je i najdinamičniji period u kuhinji restorana Enso. To je vreme kada je kuhinja na tački preseka izneđu umetničkog ateljea i naučne laboratorije. Smenjuju se kreativnost i eksperiment, lepo složene bolje i precizno ukombinovani ukusi, aranžiranje tanjira poput nastajanja umetničke slike i sistematično zapisivanje svakog novog recepta. To je vreme kada nastaje novi meni, sa sezonskim namirnicama koje uvek sveže i pažljivo birane zauzimaju glavne uloge u postavci novog menija. Šefovi nikada ne miruju. Retko prođe dan da se ne kreira ili ne isproba neki elemenat, da li je to novi krem, kuli ili sladoled od najmanje očekivane namirnice, kao na primer sladoled od kokica. Onda se osmišljaju kombinacije ukusa koje svojom teksturom prate, upotpunjuju ili prave kontrast glavnom elementu jela. Ovo eksperimentisanje, isprobavanje i uklapanje je složen i dugotrajan proces, koji trpi mnoštvo promena dok se ne postigne potpuna harmonija ukusa, ali i samog vizuelnog momenta, koji prati i trenutno godišnje doba. I dok nestrpljivo iščekuju produkt ovog umetničko naučnog podviga za jesen – zima, mi rezimiramo najupečatljivije momente letnjeg menija restorana Enso.

Gaspaćo od jagode – ne postoji više letnje jelo od ove izvorno španske hladne supe. Ovo tradicionalno jelo potpuno je izvrnuto dodatkom jagode i začina koji joj određuju karakter. Izvanredno osvežavajuća, bila je omiljena supa sezone, uz svoje slatko, kiselo, ljutkaste note.

Barbun i smuđ - u kulinarstvu, kao i u umetnosti, granice ne postoje.

Ovu smelu kombinaciju rečne i morske ribe, kuvari su osmislili kako bi vam otkrili nove dimenzije. Grilovani fileti barbuna i smuđa serviraju se na pireu od slatkog krompira uz komorač - limun džem, krem od maslina i bouillabaisse sos. Ako vam se dopada kako zvuči, verujte da je ukus još bolji.

Panakota od marakuje – ovo kremasto zadovoljstvo se prosto moralo probati.

 

Share

Najnovije vesti


Legendarni Green Velvet stiže u Hangar

Izgleda da je Lovefest ove godine odlučio da ne prestaje sa iznenađenjima sve do avgusta i dvanaestog izdanja čuvenog festivala iz Vrnjačke Banje.



Svi bi da rade u Hiltonu

Krajem decembra, među ugostiteljima u Beogradu, pored dočeka Nove godine, glavna tema bila je “posao u beogradskom Hiltonu”.



Znate li šta je EU Cappuccino indeks?

Novi indeks pod nazivom EU Cappuccino rangira države članice Evropske unije na osnovu toga koliko građane košta kafa s mlekom.



Rekordan broj turista u Skadarliji

Od početka 2018. godine do dočeka Srpske nove godine, Skadarliju je posetio rekordan broj stranih i domaćih turista.



Hotel Game of Trones

Za malo više od tri meseca, fanovi serije Game of Trones biće u prilici da praktično žive u svojoj omiljenoj seriji.