Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Kafane sa tradicijom

U Beogradu je prva kafana otvorena 1522. godine na Dorćolu i ujedno je bila prva u Evropi. Kada su Beograd osvojili Turci, otvorili su prvo mesto u kojem se pila kafa. Najstarija kafana koja radi i dan danas je Znak pitanja, koja se nalazi kod Saborne crkve, koja je otvorena 1823. i danas radi na indentičan način kao tada. 

Postoji još mnogo starih kafana u Evropi poput Sveti Petar Stiftskeler u Salcburgu. Ona radi bez prekida od 803. godine, a u njoj su navodno na piće svraćali i Volfgang Amadeus Mocart i Kristofer Kolumbo. 

Najstarija kafana u Madridu je Sobrino de Botin, koja je svetsku slavu dostigla zahvaljujući Ernestu Hemingveju i knjizi Sunce se ponovo rađa. Danas ovde na ručak svraća kralj Karlos.

Srebrna kula je mesto gde Parižani večeraju još od 1500. godine, ali sadašnji izgled je iz 1919. Kafana je mnogo puta renovirana, sem vinskog podruma, koji je ostao u originalnom stanju.

Kada je u Berlinu otvorena kafana Di Lecen instanc, 1621. godine, niko se nije nadao da će ovde jesti kobasice Napoleon Bonaparta, Ludvig von Betoven, Angela Merkel i Tajip Erdogan.

U Švedskoj su Cum Franciskaner otvorili 1421. nemački kaluđeri. Meni se nije menjao pet vekova, pa se i danas jede svinjetina i toči pivo.

Share

Najnovije vesti


Radost - fina kuhinjica

Radost fina kuhinjica je restoran u kome je Martin Gor iz Depeche Moda probao skoro sve s menija. U njemu se zdrava hrana priprema svakodnevno, a radni dan počinje rano ujutro, kada vlasnica Saška Maček odlazi na pijacu po sveže namirnice. Zatim...



Još strože kazne

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako...



Zaštita podataka gostiju (GDPR)

Hotelijeri u svetu već odavno su spremni, dok se domaći, kao što to obično biva u našoj zemlji, pripremaju u minut do 12. Podaci jesu resurs, ali s novom regulativom (GDPR) ujedno predstavljaju i veliku odgovornost i zahtevaju čitav niz mera koje...



Pušenje ili ne, odlučite sami!

GORAN JOVIĆ

vlasnik kafića Knez, Valjevo

Smatram da samo fizičkim pregradama kao što su zid ili staklo, u stvari, dobijate pravi prostor, dok podela na rejone bez pregrade znači isto kao kada bi u jednom malom delu bazena bilo dozvoljeno...



U kuhinji mora da bude zabavno

EYCK ZIMMER

Culinary director hotela Square Nine

Sa novim šefom kuhinje hotela Square Nine Eyckom Zimmerom razgovarali smo o kuvanju, novom letnjem meniju, Mišlenovim zvezdicama i životu u Beogradu. 

Koliko je ovaj duhoviti Nemac neobičan...