Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Splavovi nemaju saglasnost zavoda

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture saopštio je da su splavovi i restorani u priobalju Kalemegdana i kod Kule Nebojša postavljeni bez saglasnosti te ustanove.

Za postavljanje splavova na potezu od Brankovog mosta do Ušća nadležan je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, dok je za priobalje Beogradske tvrđave kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, nadležan Republički zavod.

U Republičkom zavodu za zaštitu spomenika rekli su da nadležne opštinske, gradske i republičke inspekcijske službe treba da reaguju u slučaju svih nelegalno izvedenih radova i postavljenih objekta.

Kako su naveli u Republičkom zavodu, o objektima poput restorana kod Nebojša kule Uprava grada Beograda nije tražila mišljenje tog zavoda uprkos tome što je priobalje Beogradske tvrđave u njegovoj nadležnosti.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je ranije da čeka mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda o sve većem broju nelegalnih plovnih objekata - restorana kod Nebojša kule.

On je rekao da je problem postavljenih splavova od Brankovog mosta ka Ušću veoma kompleksan i da zahteva izmene i dopune Zakona o vodama, što je grad Beograd inicirao da bi preuzeo nadležnost nad tim splavovima.

Share