Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  AB InBev preuzima rivalsku pivaru SABMiler

Američke antimonopolske vlasti odobrile su belgijsko-brazilskom pivskom gigantu AB InBevu 108 milijardi dolara vredno preuzimanje rivalske pivare SABMiler.

Preuzimanje je odobreno uz određena ograničenja koja se odnose na njihovo poslovanje u SAD-u.

Uslovi pod kojima je odobrena ova akvizicija podrazumevaju već planiranu prodaju SabMilerovog 58-procentnog udela u proizvođaču točenog piva MilerKors u SAD-u pivari Molson Kors, izveštava agencija France presse.

AB InBev takođe mora da proda prava pivskog brenda Miler širom sveta, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Ovaj pravni lek koji smo obezbedili pomoći će da se očuva i unapredi tržišna konkurentnost više milijardi dolara vredne američke industrije piva, rekla je Sonja Fafenrot, pomoćnica državnog tužioca u odeljenju Ministarstva pravde za zaštitu tržišne konkurencije.

AB InBev i MilerKors imaju oko 70 odsto udela u prodaji piva u SAD-u, a na nekim tržištima njihovo tržišno učešće iznosi čak i više od 90 odsto.

Odobrenje u SAD-u usledilo je nakon što su antimonopolski regulatori Evropske unije dali "zeleno svetlo" za ovu akiziciju, pod uslovom da AB InBev proda većinu SabMilerovog evropskog poslovanja.

AB InBev - koji proizvodi marke piva Badvajzer, Korona i Stela Artoa, dogovorio je prošlog novembra kupovinu SabMilera koji je, između ostalog, vlasnik pivskih brendova Fosters, Grolš i Peroni.

Očekuje se da će ovaj sporazum poboljšati perspektive AB InBeva na tržištima u razvoju u Africi i Kini, gde SabMilerovo mešovito preduzeće proizvodi pivo Snou - koje je po obimu najprodavanija pivska marka u svetu. 

Share

Najnovije vesti


Radost - fina kuhinjica

Radost fina kuhinjica je restoran u kome je Martin Gor iz Depeche Moda probao skoro sve s menija. U njemu se zdrava hrana priprema svakodnevno, a radni dan počinje rano ujutro, kada vlasnica Saška Maček odlazi na pijacu po sveže namirnice. Zatim...



Još strože kazne

Za neizdavanje računa zatvaranje restorana na godinu dana...

Pred letnju sezonu ugostitelje je dočekala loša vest. Naime, država je odlučila da pooštri kazne za prekršaje poput neprijavljivanja zaposlenih ili neizdavanja fiskalnog računa, pa ako...



Zaštita podataka gostiju (GDPR)

Hotelijeri u svetu već odavno su spremni, dok se domaći, kao što to obično biva u našoj zemlji, pripremaju u minut do 12. Podaci jesu resurs, ali s novom regulativom (GDPR) ujedno predstavljaju i veliku odgovornost i zahtevaju čitav niz mera koje...



Pušenje ili ne, odlučite sami!

GORAN JOVIĆ

vlasnik kafića Knez, Valjevo

Smatram da samo fizičkim pregradama kao što su zid ili staklo, u stvari, dobijate pravi prostor, dok podela na rejone bez pregrade znači isto kao kada bi u jednom malom delu bazena bilo dozvoljeno...



U kuhinji mora da bude zabavno

EYCK ZIMMER

Culinary director hotela Square Nine

Sa novim šefom kuhinje hotela Square Nine Eyckom Zimmerom razgovarali smo o kuvanju, novom letnjem meniju, Mišlenovim zvezdicama i životu u Beogradu. 

Koliko je ovaj duhoviti Nemac neobičan...