Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Kafa poskupljuje šesti mesec zaredom

Cene kafe konstantno su u porastu, pa je ICO kompozitni indikator na početku juna bio 118,53 US centi po funti (lb = 0,45 KG) da bi do kraja juna dostigao nivo 132,04 US centi/lb, što je peti mesec uzastopnog rasta.

Rast je nastavljen i u julu, pa je ICO, kompozitni indikator u petak, 15. jula, iznosio 137,36 US centi po funti.

Ovakva kretanja na međunarodnom tržištu kafe posledica su pre svega snažnog rasta brazilskog reala u odnosu na američki dolar, koji je takođe bio dostigao svoj najviši nivo od jula 2015. Tržište je reagovalo i na pojavu prvih mrazeva u Brazilu iako je, na prvi pogled, šteta malih razmera.

Najznačajnije promene su uočene u grupama sorte arabika. Tako je cena kolumbijske kafe (Colombian Milds) u proseku porasla 8,6%, brazilske (Brazilian Naturals) 7,2 odsto, dok je cena svih drugih sorta arabike (Other Milds) u junu u proseku porasla 6,6 odsto.

Cena kafe sorte robusta (Vijetnam, Indonezija,Kenija) u proseku su porasle 2,4 odsto.

Share

Najnovije vesti


Zbaralji Saverio za CafeBar network

Sbaragli Saverio, chef restorana Tosca, Ženeva

EKSKLUZIVNO ZA CAFÉBAR NETWORK

Svi restorani zaslužuju Mišlenovu zvezdicu!



U Homi ima mesta za sve

Kada smo krajem prošle godine pokrenuli inicijativu da se uspostavi balans u ugostiteljskim objektima tako da i pušači i nepušači imaju prostor u kome će uživati, našoj akciji među prvima se pridružio fine-dining restoran Homa



Chez Nik

Posle 17 godina u ugostiteljskom biznisu, od pekare, preko fast fooda i čuvene palačinkarnice Keops, ugostitelj Nikola Stupar, rešio je da, kako kaže, zaokruži svoju ugostiteljsku priču. Zato je na Novom Beogradu otvorio restoran Chez Nik. U...



Kako da izgradite identitet lokala

Dejan Veljković Džesi

vlasnik restorana Dukat, Pirot

U izgradnji identiteta lokala, restorana, bilo kog objekta, učestvuje veliki broj faktora, enterijer i spoljašnjost, koncept, osoblje, vlasnik, atmosfera... i na izgradnji i održanju identiteta...



Poštujte autoritete

Nikola Stojaković, srpski kuvar svetskog glasa, kuvarsku karijeru započeo je još u domaćoj  kuhinji. U njegovoj porodici, kaže, kult hrane bio je oduvek veoma važan. Uživa u pravljenju sosova, a sa 27 godina može da se pohvali dugogodišnjim radom...