Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Ne bacajte stabljike brokolija

Iako sveže možda izgledaju tvrdo i neukusno, stabljike su zapravo veoma hranljive i ukoliko naučite kako da ih spremate -veoma ukusne. Pokazaćemo vam nekoliko recepata zbog kojih vam više nikada neće pasti na pamet da većinu kupljenog brokolija bacite u smeće.

Rižoto sa brokolijem

šolja integralnog pirinča

1 ½ kašičice susamovog ulja

1 češanj belog luka

2 korena brokolija, oljuštena i tanko naseckana

1 kašičica pirinčanog sirćeta

1 kašičica tamari začina

prstohvat ljute tucane paprike

Skuvajte pirinač i ostavite da se prohladi dok pripremite povrće. Iseckane stabljike brokolija izdinstajte sa malo soli, uz dodavanje belog luka. Kada brokoli omekša, dodajte pirinač u tiganj, stavite malo ljute paprike, sirće, tamari i poslužite.

Brokoli čips

Ovaj recept je vrlo jednostavan – naseckajte tanke kolutove brokolija i šargarepe i sve to bacite na gril uz dodatak soli, ili stavite povrće na papir za pečenje, dodajte malo ulja i stavite u rernu. Za pola sata imaćete zdravu grickalicu koju ćete moći da jedete bez griže savesti.

Nudle od brokolija

4 velike stabljike brokolija

2 kašike susamovog ulja

2 kašike jabukovog sirćeta

1 kašika soja sosa

2 češnja belog luka

1 kašičica narendanog đumbira

½ kašičice soli

½ kašičice bibera

1/8 kašičice crvene paprike

2 kašičice prženih semenki susama

Operite brokoli i odsecite tvrde krajeve. Od ostatka napravite nudle uz pomoć nožića za spiralno sečenje. Ukoliko nemate ovaj alat, iseckajte što tanje štapiće brokolija. Kad to uradite stavite povrće u činiju. U manjoj činiji pomešajte susamovo ulje, sirće, soja sos, đumbir, so i biber i ljutu papriku. Dresing sipajte preko nudli i sve pospite pečenim susamovim semenkama. 

 

Share

Najnovije vesti


Zbaralji Saverio za CafeBar network

Sbaragli Saverio, chef restorana Tosca, Ženeva

EKSKLUZIVNO ZA CAFÉBAR NETWORK

Svi restorani zaslužuju Mišlenovu zvezdicu!



U Homi ima mesta za sve

Kada smo krajem prošle godine pokrenuli inicijativu da se uspostavi balans u ugostiteljskim objektima tako da i pušači i nepušači imaju prostor u kome će uživati, našoj akciji među prvima se pridružio fine-dining restoran Homa



Chez Nik

Posle 17 godina u ugostiteljskom biznisu, od pekare, preko fast fooda i čuvene palačinkarnice Keops, ugostitelj Nikola Stupar, rešio je da, kako kaže, zaokruži svoju ugostiteljsku priču. Zato je na Novom Beogradu otvorio restoran Chez Nik. U...



Kako da izgradite identitet lokala

Dejan Veljković Džesi

vlasnik restorana Dukat, Pirot

U izgradnji identiteta lokala, restorana, bilo kog objekta, učestvuje veliki broj faktora, enterijer i spoljašnjost, koncept, osoblje, vlasnik, atmosfera... i na izgradnji i održanju identiteta...



Poštujte autoritete

Nikola Stojaković, srpski kuvar svetskog glasa, kuvarsku karijeru započeo je još u domaćoj  kuhinji. U njegovoj porodici, kaže, kult hrane bio je oduvek veoma važan. Uživa u pravljenju sosova, a sa 27 godina može da se pohvali dugogodišnjim radom...