Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Ne bacajte stabljike brokolija

Iako sveže možda izgledaju tvrdo i neukusno, stabljike su zapravo veoma hranljive i ukoliko naučite kako da ih spremate -veoma ukusne. Pokazaćemo vam nekoliko recepata zbog kojih vam više nikada neće pasti na pamet da većinu kupljenog brokolija bacite u smeće.

Rižoto sa brokolijem

šolja integralnog pirinča

1 ½ kašičice susamovog ulja

1 češanj belog luka

2 korena brokolija, oljuštena i tanko naseckana

1 kašičica pirinčanog sirćeta

1 kašičica tamari začina

prstohvat ljute tucane paprike

Skuvajte pirinač i ostavite da se prohladi dok pripremite povrće. Iseckane stabljike brokolija izdinstajte sa malo soli, uz dodavanje belog luka. Kada brokoli omekša, dodajte pirinač u tiganj, stavite malo ljute paprike, sirće, tamari i poslužite.

Brokoli čips

Ovaj recept je vrlo jednostavan – naseckajte tanke kolutove brokolija i šargarepe i sve to bacite na gril uz dodatak soli, ili stavite povrće na papir za pečenje, dodajte malo ulja i stavite u rernu. Za pola sata imaćete zdravu grickalicu koju ćete moći da jedete bez griže savesti.

Nudle od brokolija

4 velike stabljike brokolija

2 kašike susamovog ulja

2 kašike jabukovog sirćeta

1 kašika soja sosa

2 češnja belog luka

1 kašičica narendanog đumbira

½ kašičice soli

½ kašičice bibera

1/8 kašičice crvene paprike

2 kašičice prženih semenki susama

Operite brokoli i odsecite tvrde krajeve. Od ostatka napravite nudle uz pomoć nožića za spiralno sečenje. Ukoliko nemate ovaj alat, iseckajte što tanje štapiće brokolija. Kad to uradite stavite povrće u činiju. U manjoj činiji pomešajte susamovo ulje, sirće, soja sos, đumbir, so i biber i ljutu papriku. Dresing sipajte preko nudli i sve pospite pečenim susamovim semenkama. 

 

Share