Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Igranka na dan Francuske

U Beogradu će 14. jula biti obeležen Dan Francuske, u prostoru Mikser House-a i to na isti način na koji se to radi u Francuskoj, plesom uz najpoznatije ritmove. Ova igranka nazvana je Bal populaire, trajaće do ponoći, a ulaz je besplatan.

Nacionalni praznik Francuske – Dan Francuske ili Dan Bastilje, kako se uobičajeno naziva, obeležava se 14. jula, u znak sećanja na dan kada su 1789. godine Parižani zauzeli trvđavu – zatvor Bastilju, što je obeležilo početak Francuske buržoaske revolucije. Naoružani narod, kojem se pridružio i deo vojske, primorao je apsolutističku monarhiju da zvanično ukine feudalizam, a Narodna ustavotvorna skupština je već krajem avgusta usvojila poznatu Deklaracija o pravima čoveka i građanina, preteču prvog francuskog Ustava. Po prvi put su ustanovljena univerzalna ljudska i građanska prava, od kojih je najvažnija potpuna jednakost pred zakonom.

Share

Najnovije vesti


Zbaralji Saverio za CafeBar network

Sbaragli Saverio, chef restorana Tosca, Ženeva

EKSKLUZIVNO ZA CAFÉBAR NETWORK

Svi restorani zaslužuju Mišlenovu zvezdicu!



U Homi ima mesta za sve

Kada smo krajem prošle godine pokrenuli inicijativu da se uspostavi balans u ugostiteljskim objektima tako da i pušači i nepušači imaju prostor u kome će uživati, našoj akciji među prvima se pridružio fine-dining restoran Homa



Chez Nik

Posle 17 godina u ugostiteljskom biznisu, od pekare, preko fast fooda i čuvene palačinkarnice Keops, ugostitelj Nikola Stupar, rešio je da, kako kaže, zaokruži svoju ugostiteljsku priču. Zato je na Novom Beogradu otvorio restoran Chez Nik. U...



Kako da izgradite identitet lokala

Dejan Veljković Džesi

vlasnik restorana Dukat, Pirot

U izgradnji identiteta lokala, restorana, bilo kog objekta, učestvuje veliki broj faktora, enterijer i spoljašnjost, koncept, osoblje, vlasnik, atmosfera... i na izgradnji i održanju identiteta...



Poštujte autoritete

Nikola Stojaković, srpski kuvar svetskog glasa, kuvarsku karijeru započeo je još u domaćoj  kuhinji. U njegovoj porodici, kaže, kult hrane bio je oduvek veoma važan. Uživa u pravljenju sosova, a sa 27 godina može da se pohvali dugogodišnjim radom...