Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Od danas skuplje cigarete

Pušači će od danas za pojedine cigarete plaćati deset dinara više po pakli. Razlog za to je povećanje akciza, koje su pojedine kompanije iskoristile da podignu i proizvođačke cene. 

Međutim, iako smo navikli da sve duvandžije povećaju cene u isto vreme, ovog puta stvari su se zakomplikovale. Početkom meseca je poskupljenje od oko 10 dinara po paklici odobreno fabrikama British American Tobacco i Tvornici duhana Rovinj.

BAT je onda povukao odluku o poskupljenju, ali je istog dana Phillip Morris najavio svoje poskupljenje, pa će kako stvari stoje, samo njihovi proizvodi biti skuplji. Preostali proizvođači nisu najavili poskupljenja.

Sve ovo je zbog rasta specifične akcize za 2,5 dinara - sa 56 na 58, 5 dinara. Ovaj državni namet menja se svakog januara i jula od 2013. godine. Osim ove akcize, u našoj zemlji postoji i progresivna akciza, čija visina do kraja godine iznosi 33 odsto maloprodajne cene.

Uskoro će biti definisan  novi ritam povećanja ovog nameta, a sve u cilju izjednačavanje cena cigareta u Srbiji sa nekoliko puta višim cenama u EU.

Share