Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Zakon o viškovima hrane

U Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike odlučeno je da se predloži usvajanje zakona o viškovima hrane. Zakon će regulisati na koji način će prodavnice, restorani i drugi objekti koji prodaju hranu, svoje viškove koji su zdravi, moći da stave na raspolaganje socijalno ugroženima.

Jedan od glavnih problema onih koji žele da doniraju hranu je to što moraju da plate PDV na donaciju u hrani, ukoliko su ostvarili pravo na povrat prethodnog poreza. 

Međutim, četiri kragujevačka centra koji prave hranu - Studentski centar, Dom za učenike, Zavod „Male pčelice“ i Gerontološki centar, svakog dana izdvajaju za ugrožene, koji nemaju prava ni na narodnu kuhinju, 100 obroka. Hrana se deli sredom na punktu, a petkom se nosi kućama.

Za dve poslednje godine podeljeno je na ovaj način 18.670 obroka. Čuvanjem viškova hrane iz ove četiri institucije, nahranjeno je 517 gladnih ljudi.

- Mnogi misle da se ljudima dele nekakvi ostaci hrane, ali to nije tako. To što dobijamo da podelimo gladnim ljudima su bogati obroci. Daleko su kvalitetniji od obroka koji se dele preko Narodne kuhinje. Sada te obroke dobijaju ljudi koji su samom gradu, a očekujemo i posebno vozilo koje će da prevozi hranu i za ljude koji žive u okolnim selima – rekao je za Blic zamenik sekretara kragujevačkog Crvenog krsta, Jovan Leković. 

Share