Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Šta sve možete napraviti od lubenice?

Ljubitelji lubenice otvorili su sezonu uživanja u svojoj omiljenoj namirnici. Međutim, većina ljudi nakon izvesnog vremena izgustira lubenicu, jer je uvek jede na isti način. 

Zato ćemo vam danas pokazati nekoliko recepata za pripremu ukusnih jela i napitka od lubenice koji vam sigurno neće dosaditi.

Salata od paradajza i lubenice

1 oljušten krastavac

½ crvenog luka

3 manja paradajza

3 šolje naseckane lubenice, očišćene od koštica

1 crvena babura

1 komad feta sira

1 šolja naseckane sveže nane

Sve to iseckati, pomešati i začiniti sirćetom, uljem, biberom i morskom solju. 

Grilovana lubenica

Iseckajte lubenicu na trougliće, namažite ih maslinovim uljem, pospite omiljenim začinima i bacite na gril. Naseckajte ljutu papričicu preko lubenice i dodajte kolutiće limuna. Poslužite uz glavni obrok, jedite za užinu ili kao laganu večeru.

Sladoled od lubenice i hibiskusa

¾ šolje vode

2 kašike osušenog cveta hibiskusa

½ korena svežeg đumbira, narendanog

¼ šolje meda

¼ šolje sveže nane

4-5 šolje naseckane lubenice

sok jednog limuna

U proključalu vodu dodajte hibiskus, đumbir, med i nanu. Ostavite da odstoji, procedite i tečnost sipajte u blender. Dodajte lubenicu i sok od limuna i izblendajte. Smesu procedite pa sipajte u kalup za sladoled. Stavite u zamrzivač na 4 sata.

Punč od lubenice

3 šolje vode

¼ kašičice morske soli

1 šolja meda

6 šolja naseckane lubenice

1 šolja naseckane sveže mente

1 šolja sajdera

led

komadići lubenice, neoljuštenog krastavca i malo nane za dekoraciju

Tri šolje vode sipajte u šerpu i dodajte malo soli. Kada proključa, dodajte med i mešajte dok se ne rastvori, a onda pomerite sa vatre. 

U činiju sipajte lubenicu i nanu, pa pospite prethodno prokuvalom vodom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte jabukovo sirće. Smesu ostavite da prenoći u frižideru, a onda procedite tečnost kojom ćete napuniti staklene bokale i ostaviti ih u frižideru da stoje još 7 dana.

Kada poslužujete, u čašu punu leda sipajte ¼ ovog napitka i razblažite sa ¾ vode. Ukrasite lubenicom, krastavcem i mentom.

Share