Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Šta sve možete napraviti od lubenice?

Ljubitelji lubenice otvorili su sezonu uživanja u svojoj omiljenoj namirnici. Međutim, većina ljudi nakon izvesnog vremena izgustira lubenicu, jer je uvek jede na isti način. 

Zato ćemo vam danas pokazati nekoliko recepata za pripremu ukusnih jela i napitka od lubenice koji vam sigurno neće dosaditi.

Salata od paradajza i lubenice

1 oljušten krastavac

½ crvenog luka

3 manja paradajza

3 šolje naseckane lubenice, očišćene od koštica

1 crvena babura

1 komad feta sira

1 šolja naseckane sveže nane

Sve to iseckati, pomešati i začiniti sirćetom, uljem, biberom i morskom solju. 

Grilovana lubenica

Iseckajte lubenicu na trougliće, namažite ih maslinovim uljem, pospite omiljenim začinima i bacite na gril. Naseckajte ljutu papričicu preko lubenice i dodajte kolutiće limuna. Poslužite uz glavni obrok, jedite za užinu ili kao laganu večeru.

Sladoled od lubenice i hibiskusa

¾ šolje vode

2 kašike osušenog cveta hibiskusa

½ korena svežeg đumbira, narendanog

¼ šolje meda

¼ šolje sveže nane

4-5 šolje naseckane lubenice

sok jednog limuna

U proključalu vodu dodajte hibiskus, đumbir, med i nanu. Ostavite da odstoji, procedite i tečnost sipajte u blender. Dodajte lubenicu i sok od limuna i izblendajte. Smesu procedite pa sipajte u kalup za sladoled. Stavite u zamrzivač na 4 sata.

Punč od lubenice

3 šolje vode

¼ kašičice morske soli

1 šolja meda

6 šolja naseckane lubenice

1 šolja naseckane sveže mente

1 šolja sajdera

led

komadići lubenice, neoljuštenog krastavca i malo nane za dekoraciju

Tri šolje vode sipajte u šerpu i dodajte malo soli. Kada proključa, dodajte med i mešajte dok se ne rastvori, a onda pomerite sa vatre. 

U činiju sipajte lubenicu i nanu, pa pospite prethodno prokuvalom vodom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte jabukovo sirće. Smesu ostavite da prenoći u frižideru, a onda procedite tečnost kojom ćete napuniti staklene bokale i ostaviti ih u frižideru da stoje još 7 dana.

Kada poslužujete, u čašu punu leda sipajte ¼ ovog napitka i razblažite sa ¾ vode. Ukrasite lubenicom, krastavcem i mentom.

Share

Najnovije vesti


Nebojša Dugalić: Želim da se rodim u nekoj novoj ulozi

Nakon dvojice uspešnih sportista, domaćin Jezdić odlučio je da u Lavovske priče dovede i jednog umetnika, a ono što smo čuli od Nebojše Dugalića otvorilo nam je brojne životne perspektive. 



Riblji restoran s poreklom

Bogato i jedinstveno kulinarsko nasleđe od Gibraltara do Indijskog okeana opet je u gastronomskoj oazi mediteranske kuhinje restorana Porto Malteze. 



Domaće pivo od sladovine proizvedene od 100% ječma sa srpskih njiva

Udruženje pivara Srbije organizovalo je posetu sladari u Bačkoj Palanci, članici Soufflet grupe, koja za domaće, ali i izvozna tržišta, proizvodi slad za potrebe pivarske industrije.



Moj muž u nemogućoj misiji

Dok mi se slobodna subota nekada podrazumevala kao dan stvoren za uživanje, vremenom je postala presedan. Nemoguća misija. Sve dok moj muž nije odlučio to da promeni.



Top 12 beogradskih restorana za 2019

Godinu dana istraživali smo i obilazili restorane u Beogradu da bismo vam predstavili Top 12 beogradskih restorana za 2019.