Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Šta sve možete napraviti od lubenice?

Ljubitelji lubenice otvorili su sezonu uživanja u svojoj omiljenoj namirnici. Međutim, većina ljudi nakon izvesnog vremena izgustira lubenicu, jer je uvek jede na isti način. 

Zato ćemo vam danas pokazati nekoliko recepata za pripremu ukusnih jela i napitka od lubenice koji vam sigurno neće dosaditi.

Salata od paradajza i lubenice

1 oljušten krastavac

½ crvenog luka

3 manja paradajza

3 šolje naseckane lubenice, očišćene od koštica

1 crvena babura

1 komad feta sira

1 šolja naseckane sveže nane

Sve to iseckati, pomešati i začiniti sirćetom, uljem, biberom i morskom solju. 

Grilovana lubenica

Iseckajte lubenicu na trougliće, namažite ih maslinovim uljem, pospite omiljenim začinima i bacite na gril. Naseckajte ljutu papričicu preko lubenice i dodajte kolutiće limuna. Poslužite uz glavni obrok, jedite za užinu ili kao laganu večeru.

Sladoled od lubenice i hibiskusa

¾ šolje vode

2 kašike osušenog cveta hibiskusa

½ korena svežeg đumbira, narendanog

¼ šolje meda

¼ šolje sveže nane

4-5 šolje naseckane lubenice

sok jednog limuna

U proključalu vodu dodajte hibiskus, đumbir, med i nanu. Ostavite da odstoji, procedite i tečnost sipajte u blender. Dodajte lubenicu i sok od limuna i izblendajte. Smesu procedite pa sipajte u kalup za sladoled. Stavite u zamrzivač na 4 sata.

Punč od lubenice

3 šolje vode

¼ kašičice morske soli

1 šolja meda

6 šolja naseckane lubenice

1 šolja naseckane sveže mente

1 šolja sajdera

led

komadići lubenice, neoljuštenog krastavca i malo nane za dekoraciju

Tri šolje vode sipajte u šerpu i dodajte malo soli. Kada proključa, dodajte med i mešajte dok se ne rastvori, a onda pomerite sa vatre. 

U činiju sipajte lubenicu i nanu, pa pospite prethodno prokuvalom vodom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa dodajte jabukovo sirće. Smesu ostavite da prenoći u frižideru, a onda procedite tečnost kojom ćete napuniti staklene bokale i ostaviti ih u frižideru da stoje još 7 dana.

Kada poslužujete, u čašu punu leda sipajte ¼ ovog napitka i razblažite sa ¾ vode. Ukrasite lubenicom, krastavcem i mentom.

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u Nemačkoj



Beograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festival



TOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...



Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.



Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...