Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  U Beogradu prazni hoteli

Broj hotela u Srbiji se drastično povećao. Beograd sada ima 91 kategorisan hotel, a u pojedine hotelske sobe uloženo je od 70.000 do 200.000 evra. Međutim, popunjenost hotelskih soba je 42 odsto. U ostalim evropskim prestonicama popunjenost se kreće oko 80 odsto!

Prosečna cena noćenja u proseku je 60 evra, što je za 30 odsto manje nego prošle godine, pa nije jasno zašto je broj gostiju i dalje u opadanju. 

Zato je udruženje hotelijera sprovelo istraživanje među gostima prestoničkih, ali i ostalih hotela u čitavoj Srbiji. Rezultati su pokazali da uprkos dosadašnjem verovanju u to da u Beogradu noće uglavnom poslovni ljudi, tokom leta broj ovakvih gostiju pada za 15 odsto. Zaključuje se da glavni grad posećuju strani i domaći gosti kako bi uživali u noćnom provodu, a najveći je broj gostiju iz dijaspore.

Planira se svakodnevni monitoring broja gostiju po hotelima kako bi se utvrdilo koji su dani najmanje popunjeni, kako bi se tada osmislili festivali i manifestacije koji će privući turiste. Takođe, krajnje je vreme da se tačno definiše šta je to turistički proizvod Beograda i Srbije.

Share