Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Narodno pozorište deo kulturnog turizma

Konferencija Evropske rute istorijskih teatara, održana je od 16. do 19. juna u Stokholmu, u organizaciji nemačke asocijacije Perspective i Evropske unije. Među pedesetak izabranih teatara Evrope učestvovalo je i Narodno pozorište u Beogradu kao član Jadranske rute.

Na inauguracionoj konferenciji za Jadransku rutu, održanoj 20. maja 2014. godine na Hvaru, osim Narodnog pozorišta u Beogradu, učestvovali su i Slovensko narodno gledališče Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Maribor, Hvarsko pučko kazalište, Hrvatsko narodno kazalište Zagreb, Hrvatsko narodno kazalište Šibenik, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka, Narodno pozorište Sarajevo, Kraljevsko pozorište Zetski dom Cetinje, Narodno pozorište Toša Jovanović Zrenjanin i Narodno pozorište Sombor. 

Kriterijumi pri odabiru pozorišta, osnovanih do 1920. godine, odnosili su se na njihov arhitektonski značaj i istorijsku vrednost. Generalna zamisao je da se stvori mreža različitih evropskih kulturnih puteva koji bi, između ostalog, činili i zajedničku mapu kulturnog turizma. 

Share