Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Zdravlje pre svega

Najčešći motiv za ostavljanje cigareta je briga o sopstvenom zdravlju. Na drugom mestu je želja pušača da ne budu zavisni od cigareta, a tek na trećem mestu je finansijski motiv glavni razlog za ostavljanje duvana. 

-Pušači kažu da poslednjih godina nekontrolisano puše sve više i više cigareta, da osećaju zasićenje nikotinom i da ne žele više da budu zarobljenici pušenja. Sve je manje prostora u kome je dozvoljeno pušenje. Pušačima je teško da se suzdržavaju u tim prostorima i zato se suočavaju sa efektom snažne zavisnosti - kaže dr Ika Pešić, iz Savetovališta za odvikavanje od duvana. 

Više od 90 odsto pušača u Srbiji pušenje definiše kao bolest zavisnosti. Ovo je veliki pomak, ka smanjenju broja pušača, u odnosu na raniji period kada je većina njih pušenje videla samo kao lošu naviku. I pored toga, pušači smatraju da im je, za odvikavanje od cigarete dovoljna isključivo snaga sopstvene volje. Ovo su glavni zaključci online ankete koju su sproveli Savetovalište za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Srbije i sajt www.bezduvana.rs, koji okuplja zajednicu onih koji žele da prestanu da puše, kao  i bivše pušače. 

Oni koji razmišljaju o ostavljanju duvana kao podršku u procesu odvikavanja ističu i pomoć lekara i stručnjaka njih15 odsto i upotrebu medikamenata oko 20 odsto ispitanika.

U online anketi na sajtu www.bezduvana.rs. tokom prve polovine maja učestvovalo je 1009 ispitanika iz Srbije. Većina njih je prvu cigaretu probala iz radoznalosti. Najkritičniji period za prvu cigaretu je – srednja škola, od 15. do 18. godine života, kada je počelo da puši čak 63 odsto ispitanih. Posebno zabrinjava to što je znatan procenat (njih 13 odsto) počelo da puši pre 15. godine. Period od 19. do 22. godine je vreme kada se još uvek eksperimentiše sa cigaretama pa se i u tom periodu regrutuju novi pušači. Zanimljivo je da je drastično mali broj ljudi koji su počeli da puše posle 22. godine (svega 7 odsto) .  

Ispitanici koji uopšte ne razmišljaju o prestanku pušenja uglavnom tvrde da bi konkretan zdravstveni problem i zabrana lekara bili motiv da započnu proces odvikavanja. Zanimljivo je i to što je značajan broj ispitanika istakao da bi započeli proces odvikavanja ukoliko bi zajedno sa nekim u paru, prolazili kroz sve faze odvikavanja. 

 

Share

Najnovije vesti


Nebojša Dugalić: Želim da se rodim u nekoj novoj ulozi

Nakon dvojice uspešnih sportista, domaćin Jezdić odlučio je da u Lavovske priče dovede i jednog umetnika, a ono što smo čuli od Nebojše Dugalića otvorilo nam je brojne životne perspektive. Riblji restoran s poreklom

Bogato i jedinstveno kulinarsko nasleđe od Gibraltara do Indijskog okeana opet je u gastronomskoj oazi mediteranske kuhinje restorana Porto Malteze. Domaće pivo od sladovine proizvedene od 100% ječma sa srpskih njiva

Udruženje pivara Srbije organizovalo je posetu sladari u Bačkoj Palanci, članici Soufflet grupe, koja za domaće, ali i izvozna tržišta, proizvodi slad za potrebe pivarske industrije.Moj muž u nemogućoj misiji

Dok mi se slobodna subota nekada podrazumevala kao dan stvoren za uživanje, vremenom je postala presedan. Nemoguća misija. Sve dok moj muž nije odlučio to da promeni.Top 12 beogradskih restorana za 2019

Godinu dana istraživali smo i obilazili restorane u Beogradu da bismo vam predstavili Top 12 beogradskih restorana za 2019.