Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Brown-Forman i škotski viski

Kompanija Brown-Forman, proizvođač viskija Jack Daniel’s, preuzela je kompaniju BenRiach Distillery Co, u dogovoru vrednom 285 miliona funti. Kada čitav dogovor bude završen, tri destilerije – GlenDronach, BenRiach i Glenglassaugh, punionice i direkcija kompanije u Edinburgu, biće pod kontrolom Brown-Formana. 

Akvizicija ova tri premijum brenda omogućiće Brown-Formanu da ponovo uđe u Single Malt Scotch Whisky segment, koji pokazuje konstantan rast – rekao je Pol Varga, CEO kompanije Forman-Brown, i dodao da brendovi GlenDronach, BenRiach i Glenglassaugh imaju bogatu istoriju, I da veruje da će nastaviti da rastu i da se razvijaju i pod njihovim okriljem.

Brown-Forman uglavnom proizvodi američke viskije, ali je napravio ekspanziju i u drugim kategorijama tokom prethodnih godina. U junu 2015. godine napravili su prvi iskorak ka irskom viskiju, akvizicijom brenda Slane Castle Irish Wiskey, koja ga je koštala 50 miliona dolara. Nakon brojnih spekulacija, Brown-Forman je u januaru ove godine prodao svoje brendove likera Southern Comfort i Tuaca, rivalskoj kompaniji Sazerac za 544 miliona dolara, Sada se kompanija okreće single malt Scotch kategoriji, koja beleži konstantan rast, naročito u Kanadi i SAD-u.  

Brown-Forman je u prošlosti imao manjinsko vlasništvo nad brendom Glenmorangie, promovišući ga na teritoriji SAD-a, Kanade i delova Evrope, ali ga je 2005. godine prodao kompaniji Moet Hennessy.

GlenDronach, BenRiach i Glenglassaugh će vratiti kompaniju u kategoriju single malt Scotch i upotpuniće postojeći portfolio koji uključuje Jack Daniel’s, Woodford Reserve, Herradura rum i Chambord. 

Očekuje se da će ovaj dogovor biti finalizovan tokom juna 2016. 

Share