Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Kinezi odustali od Starwooda

Kineski konzorcijum Anbang objavio je da odustaje od svoje 14.1 milijarde vredne ponude za preuzimanje lanca hotela Starwood. Prema saopštenju, od preuzimanja su odustali nakon razmatranja različitih situacija na tržištu. Nakon objavljivanja ovih vesti, akcije Starwooda i Marriotta su na berzi pale za oko četiri odsto. Starwood, koji u svom portfoliju ima i brendove Westin, St. Regis i Four Points, je prošle godine dogovorio preuzimanje sa Marriottom. Anbang, koji je prethodno kupio njujorški hotel Waldorf-Astoria je u nekoliko navrata pokušao da minira ovaj dogovor. 

Kako prenosi Business Insider i nakon odustajanja Anbang konzorcijuma, još uvek preuzimanje od strane Marriotta nisu odobrili akcionari Starwooda. Još uvek je nejasno zašto je Anbang odustao, nakon davanja najviše ponude početkom nedelje. Kako navodi Reuters, Starwood nije dobio nikakve razloge za odustajanje od kineskog konzorcijuma. Veruje se da je odustajanje vezano za ispunjenje pravnih zahteva u Americi i Kini. Kineske kompanije su velikoj meri kupovale i preuzimale američke brendove I kompanije u različitim segmentima, što je pokrenulo američke vlasti da se aktivnije uključe. Prema podacima iz 2014. godine, 16 odsto preuzimanja koja su bila pod nadzorom američkog trezora, su uključivala kineske kompanije. 

Sa druge strane i kineski magazin Caixin je prošle nedelje preneo vest da su kineske osiguravajuće vlasti, blokirale ovaj dogovor, jer bi preuzimanje Starwooda dovelo do toga da imovina kompanija Anbang van Kine pređe limit od 15 odsto postavljen za investicije van matične zemlje. 

 

Share