Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Tajne McDonald's-ove kuhinje

Kompanija McDonald's Srbija danas je za novinare otvorila svoju kuhinju u objektu na Terazijama, najvećem objektu tog lanaca u zemlji i regionu. Ako ste se nekada pitali, ko i kako pravi bigmek, čizburger ili čuveni pomfrit iz Meka, iz prve ruke vam prenosimo informacije. Danas smo bili u prilici da obiđemo sve prostorije u kojima ovaj restoran čuva hranu, kao i kuhinju u kojoj nastaju neki od najpoznatijih svetskih obroka. 

Rade Ćirković, rukovodilac nabavke i kontrole kvaliteta, pokazao nam je magacine, u kojima se čuva hrana i objasnio procedure po kojima se hrana skladišti u tačno određenim komorama, u skladu sa temperaturnim režimom koji je deklarisan na samom proizvodu. Svi dobavljači prolaze globalni i lokalni audit, koji se sprovodi u dva pravca, jedan ocenjuje društveno odgovorno poslovanje proizvođača, a drugi kvalitet proizvoda i samu proizvodnji i njenu usklađenost sa SQMS standardom, koji se delom naslanja na BRC i ISO 22000 fssc standarde, ali je specijalno prilagođen McDonald'su. Standardi za kvalitet hrane su identični za sve restorane na svetu, a kvalitet proizvoda za evropsko tržište ocenjuje laboratorija u Minhenu, kojoj firme zadužene za logistiku šalju na analizu nasumično odabrane uzorke. Mcdonald's lokalno nabavlja jaja, sveže zemičke, salate i prelive. Kroz kuhinju nas je vodila Slađana Korićanac, koja već 17 godina radi u McDonald'su i zadužena je za operativne procedure, odnosno njihovu primenu u svim restoranima.

U kuhinji smo videli, kako se prave specijalni obroci po porudžbini, kako izgleda prženje u samoflitrirajućim fritezama, sa zadatom temperaturom i vremenom prženja, kao i kojom brzinom radnici pripremaju hamburgere, čizburgere i bigmekove. Svaki obrok koji ne bude prodat u roku od 20 minuta se baca, ali prema rečima zaposlenih u McDonald'su, tokom godina su razvili sofisticirane sisteme praćenja prodaje obroka, koji im omogućavaju da na najbolji način procene potrebne količine. McDonald's možete da volite ili ne volite, da mislite da je hrana dobra ili loša, ali ono što je očigledno, je besprekorna čistoća, kontrola ulaznih i izlaznih sirovina, kao i visok nivo obučenosti zaposlenih. 

Share