Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Završen prvi Belgrade espresso expo!

 

Na prvom Belgrade espresso expo 2016 koji je održan pod sloganom Svi na kafu! više od 4.000 posetilaca tokom dva dana uživalo je ukusima različitih vrsta espreso napitaka. Najbolji beogradski Coffee shopovi, relavantni distributeri i proizvođači kafe i njenih suplementarnih proizvoda predstavili su se ljubiteljima kafe sa ciljem unapređenja kulture ispijanja espresa u Srbiji. 

-Organizacijom jednog od najvećih festivala u ovom delu Evrope, a svakako najvećeg u organizaciji struke, želeli smo da pokažemo najširoj javnosti i van naših granica kolika je strast prema kafi u Srbiji i šta ona za nas znači. Drago mi je što u ime Speciality Coffee Association Serbia mogu da konstatujem da smo uspeli da u dva dana podstaknemo podizanje nivoa kulture pripremanja i konzumiranja kafe, kako kod krajnjih konzumenata, tako i kod ugostitelja-izjavio je Jovan Zdravković osnivač Speciality Coffee Association Serbia.

U okviru manifestacije organizovana su različita predavanja i radionice svetskih stručnjaka u pripremi i ispijanju kafe, a održano je takmičenje barista. Svi takmičari su pripremali po četiri espreso, kapućino i poseban napitak po svom izboru na bazi espreso kafe, a o pobedniku takmičenja je odlučio međunarodni žiri iz Zambije, Holandije, Grčke, Mađarske, Rumunije, ali i Srbije.

-Pripremao sam kafu iz Etiopije, Yirgacheffe region, Natural process. Glavnu ulogu u celoj prezentaciji imala je ova kafa. Ceo nastup se sveo na to da sve bude prosto i jednostavno, kako espresso, capucuino, tako i signature drink - izjavio je Nenad Stojanović pobednik takmičenja za nacionalnog baristu.

Među izlagačima našli su se i omiljeni coffee shopovi Beograda: Java Coffee Shop, Kafasutra, Cafe & Factory, Cafe Doncafe, Užitak, Kafeterija, Koffein, Coffee, Tea & Simpathy, Daily cafe,Cool Coffee Bar, Cafe Barcaffe, City Roaster.

Share