Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Marché de Rungis – pijaca nad pijacama

Na samo šest kilometara od Pariza, Rungis je grad za sebe, a sa površinom od 234 hektara, veći je od Monaka. Ova pijaca, za koju kažu da hrani Pariz, najveća je pijaca hrane na svetu i prema rečima direktora predstvlja pravi eko-sistem preduzeća. Pijaca se sastoji od sedam različitih sektora, sa bezbroj hala u kojima se prodaje riba, meso, voće i povrće, živina, organska hrana, cveće, ali u kojima se nalaze i brojni restorani, frizerski saloni, pa čak i saloni automobila. Pravi mali grad! 

U 12. veku gradska pijaca bila je smeštena na Île de la Cité, ostrvu na Seni, pre nego što je prebačena na lokaciju Les Halles, čuvenu mitsku pijacu koju je Emil Zola nazvao “stomak Pariza”. Kako bi se dobilo više prostora u centru grada, general De Gol je pijacu preselio na današnju lokaciju. Ova pijaca je danas ne samo mesto izvanredne ponude hrane već i primer čistoće, profesionalnosti i vrhunske higijene. Ono o čemu se posebno vodi računa je sledljivost, za svaki proizvod na pijaci možete znati odakle dolazi i na koji nači se distribuira. A ono što posebno impresionira jesu projekti reciklaže vezani za ovu pijacu, zahvaljujući kojima se strujom i grejanjem snabdeva obližnji aerodorm Orli.   

Ova pijaca je sinonim za nabavku svih vrsta proizvoda, a posebno mesa. Pariski mesari ovde nabavljaju veau sous la mere (tele hranjeno majčinim mlekom), čuvenu govedinu kobe, kao i tête de veau (goveđa glava), tradicionalni francuski specijalitet. Takođe tu možete naći i Bresse kokoške, za koje tvrde da su najbolja vrsta živine na svetu. 

U delu sa voćem i povrćem ponuda se menja sezonski. Zima je udarni period za egzotično voće, a naročito ponosno ističu voće koje se do pijace doprema avionom i na taj način skraćuje rok isporuke i čuva svežina. U hali Butet izložene su pečurke i zaboravljeno povrće, kao što su neke vrste rotkvi i korenastog povrća, koje su pravi hit u pariskim restoranima. Sala sa organiskim proizvodima je nedavno sagrađena, u skladu sa rastućim zahtevima francskog tržišta za ovim artiklima. 

Ljubiteljima sireva na raspolaganju je mlečni deo, sa kolutovima sira teškim i do 100 kilograma. Sirevi predstavljaju glavne proizvode na ovoj pijaci, a ovaj deo predstavlja najveću pijacu sira na svetu sa preko 450 različtih vrsta sireva, uključujući čedar sa Guinness pivom, 24 meseca star Gruyère i bri punjen tartufima.

Na pijaci Rungis možete naći sve, čak i meso egzotičnih životinja poput zebre, noja i krokodila. Ono što je zanimljivo da cene proizvoda nisu naznačene, već se one pregovaraju između kupca i prodavca. Podaci o prometu na pijaci su zadivljujući, više od 1.5 miliona tona hrane se godišnje proda na njoj, što predstavlja promet od osam milijardi evra. Na čitavoj pijaci zaposleno je 12,000 ljudi koji uživaju radeći svoj posao i družeći se o čemu najbolje govori podatak da kafić Saint-Aubert koji se nalazi ispred hale sa živinom proda najviše šoljica kafe u Francuskoj čak 3,000 svakoga dana. Možda najbolji deo čitave ove priče predstavlja mogućnost da se ova hrana proba u restoranima koji su sastavni deo ove impresivne pijace.

 

Share