Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Svi na kafu!

Pod sloganom ”Svi na kafu” u BelExpo centru 25. i 26. marta održaće sa festival Belgrade espresso expo 2016. Posetioce očekuju izlagači iz svih sfera kafe: HoReCa sektor, veleprodaja kafe i proizvođači opreme. Ljubitelji kafe imaće priliku da uživaju u ukusima svog omiljenog napitka, a pored toga moći će i da prisustvuju predavanjima svetskih stručnjaka. Poseban deo programa predstavlja 3. Nacionalni šampionat barista, na kojem će najbolji baristi praviti espreso, kapućino i druge napitke na bazi espreso kafe. Pobednika talmičenja izabraće međunarodni žiri. Aktuelni šampion sveta je Saša Šesti iz Banjaluke, koji nastupa pod Australijskom zastavom, a na ovogodišnjem World Coffee Championship očekuju se šampioni iz čak 52 zemlje sveta.

-Naša asocijacija, kao skup stručnjaka sa iskustvom, za primarni cilj ima podizanje nivoa kulture pripremanja i konzumiranja kafe, kako kod krajnjih konzumetnata tako i kod ugostitelja - rekao je Miloš Stupar, nacionalni kordinator Specialty Coffee asocijaciju (SCAS) i idejni tvorac festivala Beogradski espresso EXPO.

Jovan Zdravković, osnivač SCAS, rekao je da je ogromna strast prema kafi prisutna u Srbiji, a samo u Beogradu oko 100.000 ljudi u preko 4.000 ugostiteljskih objekata konzumira oko jedne tone espreso kafe dnevno

-Zanimljivo je da se kod nas čak trećina kafe konzumira posle 17h dok se u svetu u tom periodu popije samo 5 do 10 odsto – dodao je Zdravković

Svetlana Božović, AFH Manager u kompaniji Strauss Adriatic, rekla je da je za kvalitetan espreso potrebna neizmerna ljubav prema kafi i vrhunsko znanje

-U poslednjih godinu dana, na tržištu Srbije je generalno zabeležen trend povećane konzumacije espresa i napitaka koji se od njega prave, van kuće, što ukazuje na sve veći značaj kafeterija u životnom stilu naših građana – objasnila je Svetlana.

Andrej Bele, generalni direktor strateškog poslovnog područja kafa Atlantic Grupe, je rekao da su za uspeh na tržištu kafe ključni kvalitet, inovacija i uživanje u kafi. 

- Upravo je Belgrade espresso EXPO prava prilika da podelimo svoju strast i umeće sa ostalim učesnicima ove tako značajne manifestacije za našu struku i sve ljubitelje kafe- zaključio je Andrej.

 

Share