Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Crnogorci traže zaštitu njeguškog pršuta

 

Udruženje proizvođača njeguških specijaliteta, pokrenulo je kod Ministarstva poljoprivrede Crne Gore, postupak za geografsku zaštitu za njeguški pršut. Uz Zahtev za zaštitu geografske oznake, navode iz Udruženja, bilo je neophodno da se izradi stručan i obiman Elaborat i usaglasi sa domaćim i evropskim standardima i zakonodavstvom.

- Da bi njeguški pršut dobio status zaštićene geografske oznake, mora ispuniti niz uslova predviđenih Specifikacijom. Njeguški pršut se mora proizvoditi po ustaljenom tradicionalnom tehnološkom postupku. Proizvodnja se mora obavljati na nadmorskoj visini većoj od 800 metara i isključivo na administrativno geografskom području Njeguša - objašnjavaju iz Udruženja.

Na Njegušima je registrovano 13 proizvodnih objekata, kapaciteta oko 100.000 pršuta.

- Da bi njeguški pršut stekao status zaštićenog proizvoda biće neophodno da registrovani proizvođači dodatno osposobe svoje objekte i usklade proizvodnju sa izuzetno zahtevnim standardima koje nameću domaći i evropski propisi - dodaju oni.

Ostvarenjem ove zaštite, kažu iz udruženja, obezbediće se građansko pravna zaštita za ovaj proizvod i na taj način će se izbeći plagiranje i krivo predstavljanje drugih proizvođača, koji na taj način dovode u zabludu potrošače.

- Zaštićeni njeguški pršut će, pored deklaracije imati i vidno istaknuti znak zaštićenog proizvoda, što će kod potrošača povećati poverenje prilikom kupovine i povećati sigurnost u kvalitet proizvoda i uverenje da je proizveden na području Njeguša - zaključuje se u saopštenju.

 

Share

Najnovije vesti


Da li ste spremni za kremasto uživanje?

Grand kafa lansirala je Insta Grand, novi brend u kategoriji instant kafe. Za sve one koji biraju punu šolju potpunog užitka, Insta Grand dolazi u 11 različitih varijanti koje karakteriše pun kafeni ukus i kremasta tekstura, a sigurni smo da...Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...