Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Nema otrova u srpskom pivu

Pivo u Srbiji je zdravstveno ispravno i nema ostatke pesticida. Kažu u Ministarstvu poljoprivrede, a prenose Večernje novosti. U našoj zemlji ima 25 fabrika piva, neke ovo piće proizvode dok ga druge uvoze, a ovde filtriraju i pakuju. Jedine zamerke poljoprivrednih inspektora, za poslednjih pet godina, bile su nepravilnosti sa deklaracijama.

Kada je pre nekoliko dana osvanulo istraživanje Instituta za životnu sredinu iz Minhena, da 14 nemačkih piva ima povećane količine glifosata - pesticida koji se koristi za uništavanje korova, asocijacije pivara u ovoj zemlji su se pobunile i rekle da se to dešava svuda u svetu. A da pronađene količine ne mogu uticati na zdravlje ljubitelja piva.

 - Nekoliko puta godišnje radimo proveru kvaliteta, a naročito u vrelim danima, kada je kvarljivost piva najveća. Svi su odgovarali kvalitetu i bezbednosti, samo je njih 12 imalo problem sa deklaracijom. Nije bio naznačen rok upotrebe ili količina alkohola. To su bile manje nepravilnosti. U 2014. u dva proizvoda procenat alkohola nije odgovarao deklaraciji. Stalno se menja i usaglašava pravilnik o deklarisanju, pa su i pivari zbunjeni – rekla jeSvetlana Nol, načelnik Odeljenja za kontrolu vina, rakije, alkoholnih i bezalkoholnih pića. 

 

Share