Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Najbolja vina u 2015

 

Kao i nekoliko prethodnih godina, vinska Srbija je u 2015. godini gazila krupnim koracima. Nije je u tome zaustavila ni loša berba godinu dana ranije, ni prolongirana nemaština na srpskom putu ka boljoj EU budućnosti. Jednostavno, vinari su postali ozbiljniji u shvatanju posla kojim se bave, vina su generalno raznovrsnija i kvalitetnija iz godine u godinu, a publika je pokazala da to ume da prepozna.

Najbolja ilustracija za ovo poslednje je ta što se u jednom od najpoznatijih beogradskih restorana odnos prodaje domaćih i stranih vina u procentima danas kreće oko 70:30 u korist srpskih vina, dok je pre samo pet godina bio obrnut!

Bila bi greška prevideti kako deo zasluga za to pripada i sve agilnijem Udruženju profesionalnih somelijera Srbije (SERSA), sve brojnijim vinskim manifestacijama, posebno u Beogradu, te pojedinim medijima koji u suštini jedini i mogu ovu srpsku vinsku priču da dovedu do najšire publike.

U tom smislu, evo malog pregleda onoga što su od vina, vinarija i vinskih manifestacija u Srbiji redakcija Vino.rs i njeni saradnici izdvojili kao najveći utisak u vinskoj 2015. godini!

Najbolja crvena vina

Kada se sve stavi na gomilu, proizilazi da su od crvenih vina najviše pohvala u proteklih godinu dana, što zvaničnih, što kolegijalnih, dobili Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Radovanović, Vizija Reserve 2013 Aleksandrović,Kremen Kamen 2012 Matalj i No 1/2 2013 Ivanović.

Ovom crvenom kvartetu bi uz rame mogli da stanu Dokaz 2013 Despotika,Stari zavet 2012 Janko,Amanet 2011 Aleksić,Cuvee No.1 2013 Zvonko Bogdan i Prokupac boje Lila 2009 Budimir.

Konačno, treba primetiti da se najbolji ovdašnji „crveni tim“ u 2015. godini verovatno nalazio u podrumima Vinarije Aleksandrović: Rodoslov Grand Reserve, Regent Reserve, Trijumf Noir i Vizija Reserve.

Najbolja bela vina

Sovinjon blan Vrtlog 2013 Janko s razlogom pretenduje na naziv trenutno najboljeg belog vina Srbije.

„Beli srpski vrh“ bi u 2015. godini zaokružili još Bonaca Limited 2013 Aleksić,Chardonnay Selekcija 2014 Radovanović (možda i najbolje srpsko belo iz berbe 2014), Babaroga 2014 Bjelica (berba 2013 bila je apsolutni hit prošle godine!), teTrijumf Selection 2013 Aleksandrović.

Ako bi išli korak dalje, čini se da je najbolji „beli tim“ u proteklih godinu dana imala Vinarija Janko: uz pomenuti Vrtlog 2013 (najbolje belo vino Balkana na takmičenju u Sofiji), tu su još Misija i Misija barik, traminac Adut, rizling Zapis i vraćanje korenima u vinu Smederevka–bela vinska geografija Srbije u malom!

Najbolji rozei

Roze je do nedavno tretiran kao nevoljeni rođak u srpskoj vinskoj porodici. Sada se stvari i tu dramatično brzo menjaju, a vinari kao da su počeli da se utrkuju ko će svom „pinkiću” dati što svojstveniji identitet. Što se nas tiče, proteklih 12 meseci u roze segmentu obeležili su Kadarka Rose 2014 Tonković, Trijumf Rose 2014 Aleksandrović, Pink Punk 2014 Chichateau i tek flaširani Rose 2015 Belo Brdo.

celu listu možete pogledati na www.vino.rs

 

Share