Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Vino iz amfora

 

Još je u 19. veku, Zona Zamfirova u nanulama pohitala ka svom Manetu kujundžiji da mu donese bokal vina s niških padina. Danas, u modernim vremenima, mnogo toga se promenilo, ali je jedno ostalo isto – niško vino. 

Na brdima nadomak Niša, vino koje se nekad pilo, pije se i sad. U Svrljigu smeštena je vinarija Status, i njen najveći ponos su vinogradi na Lipnici koji se nalaze na 510 metara nadmorske visine. Oni predstavljaju prve i organske i planinske vinograde u Srbiji. Od sortimenata zasađen je italijanski rizling, kaberne, merlo, crna i bela tamjanika i traminac. U podrumu Malča, vino odležava u amforama, kao i pre 1.700 godina. U svaku amforu staje oko 2.000 litara vina, ukopane su u zemlju i u njima se neguje vino kakvo je pio i Car Konstantin. 

-Amfore su nabavljenje u Gruziji. Najboljom glinom za amfore, smatra se Gruzijska glina. U Gruziji su amfore često zakopane u dvorištu domaćina, a ređe kao kod nas, u objektu. Kada dođe vreme berbe grožđa, skinu se grozdovi, blago nagnječe i tako zgnječeni stave u amforu. Bela vina fermentiraju do šest meseci, a crvena do tri meseca. Dok fermentacija u amfori traje, oslobađa se ugljen dioksid koji štiti vino od oksidacije kiseonikom iz vazduha. Nakon završetka fermentacije, uklanja se čvrsti deo grožđa iz amfore. Amfora se zatim zatrpava zemljom i tako grožđe sazreva do sledeće berbe, kada se vino iz amfora seli u ne drveni sud još godinu dana, a u prazne amfore dolazi novo grožđe- objasnio je Bora Jović, vlasnik vinarije Status. 

 

Share