Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Nova zanatska piva na tržištu

Među pionirima craft pivarstva u Srbiji ističe se i zanatska pivara Tron, u kojoj posebnu pažnju posvećuju eksperimentisanju sa novim stilovima i ukusima. 

- Zanatsko pivarstvo nastalo je zbog potrebe za kvalitetom i nekim boljim ukusom piva, pa smo se time vodili i pri odabiru sirovina. Naime, pivo pravimo samo od najkvalitetnijih sastojaka, pa tako pivski slad uvozimo iz Nemačke, hmelj iz celog sveta, a najviše iz Argentine, Engleske, Nemačke, Čilea, SAD i drugih zemalja, dok nam kvasac stiže iz Francuske – ističe za CafeBar network Nemanja Stefanović, vlasnik pivare Tron. 

U ovoj pivari, kako dodaje, prave tri stila piva - Pale Ale sa 4,5% alkohola i blagom citrusnom notom, gustom kremastom penom i izbalansiranom gorčinom, zatim Imperial Stout sa 5,5% alkohola koji ima aromu kafe, tamne čokolade i pečenih lešnika, kao i pivo Skiper.

- Skiper je naša prva IPA (India Pale Ale), a ono po čemu se ovo pivo ističe jeste to što se po prvi put u ovom delu Evrope koriste sorte hmelja autohtone za Latinsku Ameriku, tačnije Patagoniju. Skiper sadrži 6,3% alkohola, a pored oštre gorčine ima i arome manga, grejpa i tropskog voća – ističe Stefanović.  

Ljubitelji piva, za sada, u pivu zanatske pivare Tron mogu da uživaju samo u Beogradu, u popularnijim pivnicama i restoranima, dok bi u narednih nekoliko meseci ono trebalo da postane dostupno i u Novom Sadu i Kragujevcu. 

Proizvodni kapacitet pivare je pet tona, a napravljena je po svim najnovijim trendovima u svetskom pivarstvu, dodaje naš sagovornik.

- Ponosni smo na opremu koju smo sami izradili i otvoreni smo za sve, pa nam u posetu redovno dolaze studenti sa Mašinskog i Poljoprovrednog fakulteta kako bi se bolje upoznali sa opremom u pivarstvu i tehnologijom izrade piva. Veoma nam je važno i šta kaže tržište, te zato redovno obilazimo mesta na kojima se toči naše pivo, razgovaramo i osluškujemo kako da naša piva unapredimo i učinimo još boljim. U planu imamo i proširenje proizvodnih kapaciteta, eksperimentisanje i predstavljanje novih stilova piva, kao i izvoz na inostrana tržišta – zaključuje Nemanja Stefanović.

Share

Najnovije vesti


Prvi srpski zeleni hotel

Hotel Zlatibor Mona je prvi srpski hotelski brend koji je nagrađen međunarodnim eko-sertifikatom “Zeleni ključ”. Reč je o vodećem standardu izvrsnosti u oblasti ekološke odgovornosti i održivog poslovanja u turizmu.Pane e vino

U Westu 65, na Novom Beogradu, smešten je mediteranski restoran Pane e vino. Poznat je po svom kvalitetu hrane i usluge i po tome što je jedan od retkih prestoničkih ugostiteljskih objekata u kojima može da se uživa u ukusu hrane bez duvanskog...Specijalna nagrada „Best of Show“ za Tikveš vino

Na prestižnom takmičenju „Selections Mondiales des Vins Canada“ vino „Barovo“ crveno iz 2016. godine dobilo je srebrnu medalju. Duh Italije u Beogradu

Prvi put posle velikog medjunarodnog sajma u Kelnu, nova kolekcija namestaja kompanije Forma ideale inspirisana Italijom stigla je u Srbiju.Sve je lako uz Barcaffé Lattiato!

Barcaffé Lattiato hladna kafa za poneti je novi dodatak bogatom Barcaffé portfoliju! Predstavlja neodoljivi spoj najkvalitetnije 100 odsto arabike i mleka, a dostupan je u tri ukusa – vanila, karamela i irish cream.