Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Nova zanatska piva na tržištu

Među pionirima craft pivarstva u Srbiji ističe se i zanatska pivara Tron, u kojoj posebnu pažnju posvećuju eksperimentisanju sa novim stilovima i ukusima. 

- Zanatsko pivarstvo nastalo je zbog potrebe za kvalitetom i nekim boljim ukusom piva, pa smo se time vodili i pri odabiru sirovina. Naime, pivo pravimo samo od najkvalitetnijih sastojaka, pa tako pivski slad uvozimo iz Nemačke, hmelj iz celog sveta, a najviše iz Argentine, Engleske, Nemačke, Čilea, SAD i drugih zemalja, dok nam kvasac stiže iz Francuske – ističe za CafeBar network Nemanja Stefanović, vlasnik pivare Tron. 

U ovoj pivari, kako dodaje, prave tri stila piva - Pale Ale sa 4,5% alkohola i blagom citrusnom notom, gustom kremastom penom i izbalansiranom gorčinom, zatim Imperial Stout sa 5,5% alkohola koji ima aromu kafe, tamne čokolade i pečenih lešnika, kao i pivo Skiper.

- Skiper je naša prva IPA (India Pale Ale), a ono po čemu se ovo pivo ističe jeste to što se po prvi put u ovom delu Evrope koriste sorte hmelja autohtone za Latinsku Ameriku, tačnije Patagoniju. Skiper sadrži 6,3% alkohola, a pored oštre gorčine ima i arome manga, grejpa i tropskog voća – ističe Stefanović.  

Ljubitelji piva, za sada, u pivu zanatske pivare Tron mogu da uživaju samo u Beogradu, u popularnijim pivnicama i restoranima, dok bi u narednih nekoliko meseci ono trebalo da postane dostupno i u Novom Sadu i Kragujevcu. 

Proizvodni kapacitet pivare je pet tona, a napravljena je po svim najnovijim trendovima u svetskom pivarstvu, dodaje naš sagovornik.

- Ponosni smo na opremu koju smo sami izradili i otvoreni smo za sve, pa nam u posetu redovno dolaze studenti sa Mašinskog i Poljoprovrednog fakulteta kako bi se bolje upoznali sa opremom u pivarstvu i tehnologijom izrade piva. Veoma nam je važno i šta kaže tržište, te zato redovno obilazimo mesta na kojima se toči naše pivo, razgovaramo i osluškujemo kako da naša piva unapredimo i učinimo još boljim. U planu imamo i proširenje proizvodnih kapaciteta, eksperimentisanje i predstavljanje novih stilova piva, kao i izvoz na inostrana tržišta – zaključuje Nemanja Stefanović.

Share