Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Tuna od 118.000 dolara

Suši restoran iz Japana platio je 118.000 dolara za tunu plavoperku na prvoj ovogodišnjoj aukciji održanoj na tokijskoj Tsukiji pijaci, uprkos upozorenjima da je ova tražena riba pred potpunim istrebljenjem, prenosi The Guardian.

Kiyoshi Kimura, predsedni kompanije kojoj pripada lanac restorana Sushi Zanmai, rekao je da je srećan što je pobedio "rivale" na aukciji koja se održava na 80. godina staroj pijaci. 

Kimura je kupio 200 kilograma tešku tunu, koja je ulovljena u blizini severnih obala Japanskog ostrva Honšu. 

Cena je bila gotovo tri puta viša od prošlogodišnje, ali daleko niža od rekordnih 1.3 miliona dolara, koliko je Kimura 2013. godine platio 222 kilograma tešku tunu, pobedivši u nadmetanju restoratera iz Hong Konga.

Organizacije za zaštitu prirodnih dobara upozoravaju da je gotovo 96 odsto ove vrste tune istrebljeno i da je potrebna hitna organizovana akcija, kako bi ova vrsta bila zaštićena.

Stanovnici Japana su najveći konzumenti ove ribe, koja se smatra vrhunskim delikatesom u pripremi sušija.

 

Share

Najnovije vesti


Prvi srpski zeleni hotel

Hotel Zlatibor Mona je prvi srpski hotelski brend koji je nagrađen međunarodnim eko-sertifikatom “Zeleni ključ”. Reč je o vodećem standardu izvrsnosti u oblasti ekološke odgovornosti i održivog poslovanja u turizmu.Pane e vino

U Westu 65, na Novom Beogradu, smešten je mediteranski restoran Pane e vino. Poznat je po svom kvalitetu hrane i usluge i po tome što je jedan od retkih prestoničkih ugostiteljskih objekata u kojima može da se uživa u ukusu hrane bez duvanskog...Specijalna nagrada „Best of Show“ za Tikveš vino

Na prestižnom takmičenju „Selections Mondiales des Vins Canada“ vino „Barovo“ crveno iz 2016. godine dobilo je srebrnu medalju. Duh Italije u Beogradu

Prvi put posle velikog medjunarodnog sajma u Kelnu, nova kolekcija namestaja kompanije Forma ideale inspirisana Italijom stigla je u Srbiju.Sve je lako uz Barcaffé Lattiato!

Barcaffé Lattiato hladna kafa za poneti je novi dodatak bogatom Barcaffé portfoliju! Predstavlja neodoljivi spoj najkvalitetnije 100 odsto arabike i mleka, a dostupan je u tri ukusa – vanila, karamela i irish cream.