Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Ukusi Francuske 2016!

 

Širom planete, 1000 restorana, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, nudi svojim gostima za večeru više od 1000 menija, a sve to u čast francuske gastronomije. 

Ukusi Francuske ovog puta, zakazani su za 21. mart 2016! 

Gastronomska fešta Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu, već svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Jelovnik treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle,  svaki kuvar koji želi da se priključi akciji, u svom restoranu ponudio bi meni  à la française držeći se tradicionalnog francuskog okvira koji podrazumeva aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuske sireve, desert (ili dva deserta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), francuska vina i šampanjac.  Kroz ponuđeni meni svaki šef ima slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine. Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju restorani.

Ukusi Francuske / Goût de France organizuje se na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj Francuske. 

Restorani, i bistroi, i kafane samostalno se prijavljuju organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. 

Pozivamo sve zainteresovane restorane, kafane i bistroe u Srbiji da se prijave na: http://uk.france.fr/en/gout-france-good-france. Rok je 17. Decembar.

 

Share