Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Dozvoliti prodaju alkohola od 22 do 6

Unija poslodavaca Srbije pokrenula je inicijativu da se ukine zabrana o prodaji alkohola u periodu od 22 do 6 časova, kao i o zabrani točenja i prodaje alkoholnih pića u ugostiteljskim objektima u blizini stadiona i sportskih hala pre početka utakmica.

Poslodavaci napominju da su zbog ove mere zatvorene mnoge prodavnice, smanjen promet, dok su, kako tvrde, izostali pozitivni efekti, kao što je smanjenje broja saobraćajnih nesreća. 

Poslodavci su inicijativu pokrenuli u Skupštini grada Beograda, a za sada su razgovarali sa predstavnicima Sekretarijata za privredu Gradske uprave grada Beograda.

Andreja Brkić, predsednik Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije naglasio je da su zbog zakona o prodaji alkohola u noćnim satima i smanjenog prometa zatvorene mnoge male prodavnice i dragstori.

Maloletnicima se ne sme prodavati alkohol, ali zabrana o prodaji alkoholnih pića od 22 do 6 sati nije imala nikakvih pozitivnih efekata - kaže Brkić.

Odluka o zabrani prodaje alkohola u noćnim satima usvojena je pre više od dve godine, i prema rečima Tijane Maljković, sekretara u Sekretarijatu za privredu Beograda, nije donela dobre rezultate.

- Otpuštani su radnici zbog lošeg prometa, nije smanjen broj saobraćajnih nezgoda, jer je alkohol nabavljan u ranijim satima. Odlukom da se restoranima i kafićima u blizini sportskih priredbi zabrani prodaja alkohola u vreme, uoči i neposredno posle utakmica ugrožen je rad mnogih lokala – navodi ona.

I Ivan Cvijović, inspektor iz Odeljenja za javni red i mir Policijske uprave grada Beograda kaže da je zbog ovakve odluke blokiran promet u objektima u blizini stadiona i sportskih hala. U Beogradu u opsegu od jednog kilometra, a u untrašnjosti na razdaljini od 300 metara od sportskih centara, zakonom je zabranjeno služenje i prodaja alkohola, pre, za vreme i posle utakmica.

- Pre utakmice u redu je da se zabrani prodaja aklohola, ali ponovo imamo maloletnike koji iz predgrađa donose litre piva na stadion. Restoran u kojem se slavi svadba u blizini sportskog dešavanja rizikuje da dobije prekršajnu prijavu. Jedan kilometar od stadiona Crvene zvezde je na Slaviji – podseća on.

Cvijović, ipak, tvrdi da je zabrana o prodaji alkohola u noćnim satima smanjila broj saobraćajnih prekršaja.

- Valjalo bi da odluka o zabrani prodaje alkohola bude na snazi kada se radi o manjim lokalima, od 15 do 20 kvadrata. U blizini ovih objekata moramo pojačati kontrole i video nadzor, jer ima dosta prodavaca koji će prodati alkohol maloletnicima – kaže on.

Skupština grada Beograda 2013. usvojila je zabranu prodaje alkoholnih pića u trgovinskim i zanatskim objektima od 22 do 6 sati ujutru. Odluka je doneta na osnovu izmene Zakona o trgovini kojim je lokalnoj samoupravi dato pravo da sama reguliše vreme, način i mesto prodaje alkoholnih pića.

 

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...