Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Miloš Jovičić pobednik prvog srpskog Latte Art šampionata

Barista Miloš Jeličić pobednik je prvog srpskog takmičenja u umetnosti crtanja na kafi, čije je finale odražano 24. septembra u BelExpo centru. Drugo mesto osvojio je Đorđe Kovačević, dok se za treću poziciju izborio Vladimir Cvetković.

Miloš Jeličić se po oceni žirija izdvojio najboljim performansama, tehnikama i vremenom izrade, a kao prvoplasirani dobio je nagradno putovanje u Italiju na stručno usavršavanje u Latte Art tehnikama. 

Tokom kvalifikacija za ovo takmičenje, koje su trajale dve nedelje, veliki broj barista imao je priliku da predstavi svoju tehniku ukrašavanja kafe, a najboljih šest takmičara učestvovalo je u finalu. Finalisti su imali zadatak da naprave i ukrase četiri kapućina reprodukovanjem crteža po izboru tehnikom Free Style Pouring, dok su u drugom krugu mogli da se potpomognu iglom i bojama za dodatne detalje, pretvarajući gustu mlečnu kremu u mala umetnička dela.

Glavni sudija takmičenja bila je Elizabet Sereno, stručnjak za kafu sa bogatim iskustvom u ocenjivanju na svetskim, evropskim i nacionalnim takmičenjima, među kojima su internacionalni Cup of Excellence, kao i takmičenja SCAE Latte Art i Coffee in Good Spirits.

Počasni gost šampionata bio je Gian Luigi Nora, svetski priznati ekspert u oblasti kvaliteta kafe, prisutan u ovoj industriji više od šest decenija i autor više značajnih knjiga o kvalitetu kafe.

Takmičenje je organizovano pod pokroviteljstvom kompanije Roastery 1886 i brenda Cremoso Latte.

Share