Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Sve više restorana brze hrane u Francuskoj

Francuska tradicionalna kuhinja vodi sve žešću bitku sa tržištem brze hrane. Broj restorana brze hrane u Francuskoj neprestano raste od 2009. godine i njihov trenutni udeo na celokupnom francuskom tržištu restorana je 25 odsto.

Najbrojniji u Francuskoj su i dalje tradicionalni restorani sa manje od deset zaposlenih, navodi se u izveštaju Zavoda za statistiku Insee. Od 2009. do 2012. broj tradicionalnih restorana u Francuskoj je porastao za tri odsto, a u istom periodu broj restorana brze hrane je porastao za 15 odsto. 

 

U Francuskoj je i dalje najviše restorana tradicionalnog tipa (58 odsto), u ovim restoranima je zaposleno 67 odsto ukupne radne snage u ovom sektoru. Tradicionalni restorani ostvaruju 64 odsto od ukupne zarade u oblasti restoranske ponude.

 

U restoranima u Francuskoj ima 439.000 stalno zaposlenih i u njima se godišnje zaradi 48 milijardi evra.

 

Share