Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Istorijski nivo cena maslinovog ulja poreklom iz Španije

 

Cene maslinovog ulja poreklom iz Španije porasle su na gotovo istorijski nivo, zbog pada proizvodnje i zaraze stabala u Italiji, te je tako cena španskog ekstra devičanskog maslinovog ulja porasla za pet odsto, na 4.272 dolara po metričkoj toni, što je najviši nivo još od aprila 2006. godine.

"Zalihe maslinovog ulja u Španiji, najvećem svetskom proizvođaču, pale su na kritičan nivo", navodi se u oceni hamburške istraživačke kompanije Oil World, i dodaje da je toplo i suvo vreme ugrozilo rod u Španiji, a da izvoz u Italiju nije dovoljno "oboren" da bi se nadoknadile smanjene isporuke u Aziju, prenela je agencija Blumberg.

Proizvodnja maslinovog ulja u Španiji i Italiji je, po podacima madriskog Međunarodnog saveta za maslinovo ulje, u sezoni 2014/2015, koja se završava 30. septembra,  pala za  više od 50 odsto. 

Stabla masline u južnoj Italiji je ove godine zahvatila bakterija xylella fastidiosa, smrtonosna bakterija koja je 2013. godine prvi put otkrivena u toj zemlji.

U pet meseci zaključno sa majem ove godine, Španija je izvezla ukupno 380.000 tona maslinovog ulja, što je za 27 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Share

Najnovije vesti


Specijalna nagrada „Best of Show“ za Tikveš vino

Na prestižnom takmičenju „Selections Mondiales des Vins Canada“ vino „Barovo“ crveno iz 2016. godine dobilo je srebrnu medalju. Duh Italije u Beogradu

Prvi put posle velikog medjunarodnog sajma u Kelnu, nova kolekcija namestaja kompanije Forma ideale inspirisana Italijom stigla je u Srbiju.Sve je lako uz Barcaffé Lattiato!

Barcaffé Lattiato hladna kafa za poneti je novi dodatak bogatom Barcaffé portfoliju! Predstavlja neodoljivi spoj najkvalitetnije 100 odsto arabike i mleka, a dostupan je u tri ukusa – vanila, karamela i irish cream.Nebojša Dugalić: Želim da se rodim u nekoj novoj ulozi

Nakon dvojice uspešnih sportista, domaćin Jezdić odlučio je da u Lavovske priče dovede i jednog umetnika, a ono što smo čuli od Nebojše Dugalića otvorilo nam je brojne životne perspektive. Riblji restoran s poreklom

Bogato i jedinstveno kulinarsko nasleđe od Gibraltara do Indijskog okeana opet je u gastronomskoj oazi mediteranske kuhinje restorana Porto Malteze.