Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Istorijski nivo cena maslinovog ulja poreklom iz Španije

 

Cene maslinovog ulja poreklom iz Španije porasle su na gotovo istorijski nivo, zbog pada proizvodnje i zaraze stabala u Italiji, te je tako cena španskog ekstra devičanskog maslinovog ulja porasla za pet odsto, na 4.272 dolara po metričkoj toni, što je najviši nivo još od aprila 2006. godine.

"Zalihe maslinovog ulja u Španiji, najvećem svetskom proizvođaču, pale su na kritičan nivo", navodi se u oceni hamburške istraživačke kompanije Oil World, i dodaje da je toplo i suvo vreme ugrozilo rod u Španiji, a da izvoz u Italiju nije dovoljno "oboren" da bi se nadoknadile smanjene isporuke u Aziju, prenela je agencija Blumberg.

Proizvodnja maslinovog ulja u Španiji i Italiji je, po podacima madriskog Međunarodnog saveta za maslinovo ulje, u sezoni 2014/2015, koja se završava 30. septembra,  pala za  više od 50 odsto. 

Stabla masline u južnoj Italiji je ove godine zahvatila bakterija xylella fastidiosa, smrtonosna bakterija koja je 2013. godine prvi put otkrivena u toj zemlji.

U pet meseci zaključno sa majem ove godine, Španija je izvezla ukupno 380.000 tona maslinovog ulja, što je za 27 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Share