Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Istorijski nivo cena maslinovog ulja poreklom iz Španije

 

Cene maslinovog ulja poreklom iz Španije porasle su na gotovo istorijski nivo, zbog pada proizvodnje i zaraze stabala u Italiji, te je tako cena španskog ekstra devičanskog maslinovog ulja porasla za pet odsto, na 4.272 dolara po metričkoj toni, što je najviši nivo još od aprila 2006. godine.

"Zalihe maslinovog ulja u Španiji, najvećem svetskom proizvođaču, pale su na kritičan nivo", navodi se u oceni hamburške istraživačke kompanije Oil World, i dodaje da je toplo i suvo vreme ugrozilo rod u Španiji, a da izvoz u Italiju nije dovoljno "oboren" da bi se nadoknadile smanjene isporuke u Aziju, prenela je agencija Blumberg.

Proizvodnja maslinovog ulja u Španiji i Italiji je, po podacima madriskog Međunarodnog saveta za maslinovo ulje, u sezoni 2014/2015, koja se završava 30. septembra,  pala za  više od 50 odsto. 

Stabla masline u južnoj Italiji je ove godine zahvatila bakterija xylella fastidiosa, smrtonosna bakterija koja je 2013. godine prvi put otkrivena u toj zemlji.

U pet meseci zaključno sa majem ove godine, Španija je izvezla ukupno 380.000 tona maslinovog ulja, što je za 27 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Share

Najnovije vesti


Zlatna medalja za „Vase de Pierre 2017"

Zlatna medalja za crveno vino „Vase de Pierre 2017" na prestižnom takmičenju vina „MUNDUS VINI“ u NemačkojBeograđani i turisti uživali uz muziku, hranu, vino i feštu na reci

Uspešno završen prvi Belgrade Waterfront good food & wine festivalTOURISM INNOVATION DAY

Prva regionalna konferencija o inovacijama u preduzetništvu u turizmu, „Tourism innovation day“, održaće se 25. septambra 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Projekat je podržao kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade...Visoke ocene za devet premium vina ,,Tikveš Châteaux & Domaines”

Čak devet vina brend platforme ,,Tikveš” ,,Tikveš Châteaux & Domaines” dobila su visoke ocene od poznatog vinskog kritičara Jeb Dunnuck koji je deo  tima ,,Wine Advocate” čuvenog vinskog eksperta Roberta Parkera.Više od 250.000 ljudi prevezeno kroz akciju „Društvo, ko vozi kući“ za 7 godina

Više od 250.000 posetilaca letnjih festivala u Srbiji koristilo je besplatan i bezbedan prevoz u proteklih sedam godina, u okviru akcije „Društvo, ko vozi kući?“. To znači da je kroz ovu društveno odgovornu kampanju, kompanija HEINEKEN Srbija...