Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Hostel u zgradi samo uz odobrenje skupštine stanara

Hosteli u zgradi moćiće ubuduće da rade samo uz obobrenje skupštine stanara, imaće poseban vodomer i parking mesto, predviđa se promenama Zakona o turizmu.

Grad Beograd je zatražio izmene Zakona o turizmu, ali i napravio Pravilnik prema kojem će hosteli morati da do 1. februara sledeće godine pribave saglasnost skupština stanara, kaže gradski menadžer Goran Vesić.

On objašnjava da su beogradske vlasti inicirale promenu Zakona o turizmu i da je predlog prošao na sednici Vlade i upućen u Skupštinu Srbije. Pretpostavlja se da nelegalnih hostela ima duplo više od legalnih, piše “Danas”.

-Sa svoje strane, pripremamo pravilnik o hostelima. Hosteli neće moći da rade bez saglasnosti skupštine stanara. Druga izmena predviđena pravilnikom uspostaviće uslove potrebne za otvaranje hostela, poput posebnih vodomera, parkinga, smeštajnih kapaciteta - rekao je Vesić.

Izmenama Zakona o turizmu, Grad preuzima turističku inspekciju koja se tiče nekategorisanog smeštaja, a to su hosteli, sobe, apartmani, seoski turizam.

- To će nam omogućiti da budemo mnogo efikasniji, jer je ta inspekcija trenutno u republičkoj nadležnosti. Novim zakonom i oni koji rade nelegalno biće suočeni sa drastičnijim kaznama i nadam se da će svim ovim merama biti omogućeno stvaranje reda u ovoj oblasti - rekao je Goran Vesić.

Dragomir Petronijević, član Gradskog veća, kazao je da sumnja da neprijavljenih hostela ima duplo više od legalnih.

- Taj problem ćemo rešavati sistemski, preko turističke inspekcije. Naravno, tamo gde postoji hostel, mnogo se više koristi infrastruktura zgrade, liftovi, voda i drugo, ali je u svemu tome važno da hostel ima odobrenje skupštine stanara i da se poštuje kućni red. Oni koji to ne budu činili, rizikuju otkaz gostoprimstva od skupštine stanara. Rok za to je 1. februar, a za nelegalne će kazne biti visoke - kazao je Petronijević.

 

Share