Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  I luksuzni hoteli i skromne taverne na udaru poreznika u Grčkoj

Hoteli sa pet zvezdica, ali i skromne taverne, naćiće se ovog leta pod prismotrom  grčkih poreskih inspektora, koji su odlučili da stanu na kraj utaji poreza na popularnim turističkim destinacijama.

Nakon podizanja stope poreza na dodatu vrednost (PDV), vlada premijera Aleksisa Ciprasa obećala je da će se izboriti sa utajom poreza, prenosi Rojters.

- Počećemo sa skupim destinacijama i luksuznim hotelima, ali ući ćemo i u najmanju tavernu - rekao je zamenik ministra finansija, Trifon Aleksijadis. Provere tima Ministarstva finansija za finansijske zločine pokazale su da jedno od četiri preduzeća u Grčkoj krši poreske propise.

Zbog budžetskih rezova, timovi koji ispituju finansijske prekršaje u Grčkoj nemaju dovoljno ljudstva, ali će iz drugih odeljenja biti angažovani inspektori koji će pomoći u istragama, rekao je Aleksijadis.

Prema podacima grčkog Sekretarijata za javne prihode, više od trećine preduzeća koja posluju na grčkim ostrvima izbegava plaćanje poreza. Prema izveštaju Sekretarijata, zasnovanom na 568 poreskih kontrola u kompanijama u Pireju, na Kikladima, ostrvima na severu i jugu Egejskog mora i na Kritu, u 210 slučajeva otkriveno je kršenje poreskih propisa.

Share