Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Raspućin u Beogradu

Gastronomska manifestacija pod nazivom Raspućin u Beogradu održana je 19. februara u hotelu Prag. Nastavak sledi već 20. februara.

Uz zvuke ruskih romansi, gosti su imali priliku da probaju kompletan meni čuvenog ruskog restorana Raspućin u Parizu. Ređala su se predjela poput peljmena, kulebjake, seljotke od lososa zatim boršč, pa glavna jela - kavkaski šašlik služen na mačevima, skobljanka, kijevski kotlet i haringa. A za desert, mali iskorak iz ruskog menija - krep Sizet i sibirski sufle.

Specijalni gost večeri bio je Slava Marković, koji je 35 godina upravnik restorana Raspućin. On je prisutne uputio u to ko je od svetskih zvezda bio stalni gost u ovom pariskom restoranu, pa su tako imali priliku da saznaju da su Marlon Brando i Jul Briner uživali u šašliku, Rakel Velč u peljmenima, a Grejs Keli u sibirskom sufleu.

Ovom prilikom emitovan je i film o Slavi Markoviću, u kojem se kao gosti restorana pojavljuju i čuvene ličnosti poput Nikite Mihalkova, Bulata Okudžave, Evgenija Jevtušenka, Šarla Aznavura, Natali Vud, Pola Belmonda i mnogih drugih.

Nastavak ove gastronomske priče sledi 20. februara, na istom mestu. 

- Ovo je prvi u nizu događaja koji će se odrzavati u hotelu Prag. Sledeće priče pratiće istorijat španske, meksičke, latinoameričke, grčke kuhinje, a nakon toga i drugih svetskih gastronomija, sve što nam gosti predlože - istakao je Negovan Stefanović, autor projekta Istorija gastronimije, u sklopu kojeg je organizovan događaj Raspućin u Beogradu.

Share