Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Restorani brze hrane u SAD moraće da navedu broj kalorija uz svako jelo

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) predstavila je nedavno novi pravilnik, na osnovu kojeg će lanci restorana brze hrane i picerije ubuduće morati da navode i broj kalorija uz svako jelo i piće koje imaju na meniju. 

Ovakvim merama FDA želi da poboljša stanje u javnom zdravlju nacije, što se prema oceni stručnjaka i udruženja za zaštitu potrošača posebno odnosi na borbu protiv gojaznosti u SAD.

- Amerikanci skoro trećinu kalorija koje unesu tokom dana konzumiraju van kuće i treba da imaju jasne informacije o proizvodima koje konzumiraju. Navođenje informacija o broju kalorija veliki je korak za javno zdravstvo koji će pomoći potrošačima u izboru za sebe i svoje porodice – istakla je dr Margaret Hamburg, direktorka FDA, na konferenciji za novinare održanoj povodom novog pravilnika. 

Novi pravilnik predviđa i da će ovi restorani, na zahtev potrošača, morati da navedu i sadržaj obroka, u vidu količine zasićenih masti, trans masnih kiselina, holesterola, natrijuma, vlakana, šećera i belančevina. 

Savezne vlasti SAD u protekle tri godine pripremale su se za uvođenje ovakvih mera, a sve to u sklopu donošenja zakona o zdravstvenom osiguranju, poznatijem kao ObamaCare. 

Pravilnik će u potpunosti početi da se primenjuje za godinu dana, kada će, osim brze hrane, uključiti i nova pravila za kokice i drugu hranu koja se prodaje u bioskopima i zabavnim parkovima.

Share