Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Restorani brze hrane u SAD moraće da navedu broj kalorija uz svako jelo

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) predstavila je nedavno novi pravilnik, na osnovu kojeg će lanci restorana brze hrane i picerije ubuduće morati da navode i broj kalorija uz svako jelo i piće koje imaju na meniju. 

Ovakvim merama FDA želi da poboljša stanje u javnom zdravlju nacije, što se prema oceni stručnjaka i udruženja za zaštitu potrošača posebno odnosi na borbu protiv gojaznosti u SAD.

- Amerikanci skoro trećinu kalorija koje unesu tokom dana konzumiraju van kuće i treba da imaju jasne informacije o proizvodima koje konzumiraju. Navođenje informacija o broju kalorija veliki je korak za javno zdravstvo koji će pomoći potrošačima u izboru za sebe i svoje porodice – istakla je dr Margaret Hamburg, direktorka FDA, na konferenciji za novinare održanoj povodom novog pravilnika. 

Novi pravilnik predviđa i da će ovi restorani, na zahtev potrošača, morati da navedu i sadržaj obroka, u vidu količine zasićenih masti, trans masnih kiselina, holesterola, natrijuma, vlakana, šećera i belančevina. 

Savezne vlasti SAD u protekle tri godine pripremale su se za uvođenje ovakvih mera, a sve to u sklopu donošenja zakona o zdravstvenom osiguranju, poznatijem kao ObamaCare. 

Pravilnik će u potpunosti početi da se primenjuje za godinu dana, kada će, osim brze hrane, uključiti i nova pravila za kokice i drugu hranu koja se prodaje u bioskopima i zabavnim parkovima.

Share

Najnovije vesti


Prvi srpski zeleni hotel

Hotel Zlatibor Mona je prvi srpski hotelski brend koji je nagrađen međunarodnim eko-sertifikatom “Zeleni ključ”. Reč je o vodećem standardu izvrsnosti u oblasti ekološke odgovornosti i održivog poslovanja u turizmu.Pane e vino

U Westu 65, na Novom Beogradu, smešten je mediteranski restoran Pane e vino. Poznat je po svom kvalitetu hrane i usluge i po tome što je jedan od retkih prestoničkih ugostiteljskih objekata u kojima može da se uživa u ukusu hrane bez duvanskog...Specijalna nagrada „Best of Show“ za Tikveš vino

Na prestižnom takmičenju „Selections Mondiales des Vins Canada“ vino „Barovo“ crveno iz 2016. godine dobilo je srebrnu medalju. Duh Italije u Beogradu

Prvi put posle velikog medjunarodnog sajma u Kelnu, nova kolekcija namestaja kompanije Forma ideale inspirisana Italijom stigla je u Srbiju.Sve je lako uz Barcaffé Lattiato!

Barcaffé Lattiato hladna kafa za poneti je novi dodatak bogatom Barcaffé portfoliju! Predstavlja neodoljivi spoj najkvalitetnije 100 odsto arabike i mleka, a dostupan je u tri ukusa – vanila, karamela i irish cream.