Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Malih pivara sve više, ali potrošnja opada

Evropljani piju za 8,5 procenata manje piva nego pre krize, a proizvodnja je opala za šest odsto od 2008. godine, pokazuju podaci Pivara Evrope, evropskog udruženja proizvođača piva. Ali uprkos padu potrošnje, broj evropskih pivara u proteklih pet godina povećan je za čak 73 odsto, dostižući broj o 5.665 malih pivara.

Iznenađuje to što su gotovo sve novootvorene pivare mikropogoni sa specijalnim pivima u ponudi. Sličan trend već neko vreme beleži se i u američkoj pivarskoj industriji. Nove male pivare za svoj deo tržišta bore se s proizvođačima tradicionalnog lager piva, ali ih veliki pivari vide kao osveženje u industriji. U Velikoj Britaniji, na primer, broj malih pivara se udvostručio od 2008. godine zahvaljujući poreskom podsticaju i sada ih ima oko 1.500. Zbog toga se danas u Britaniji nalazi četvrtina ukupnog broja pivara u Evropi. Od 2008. do 2013. broj pivara uvećao se više od četiri puta u zemljama tradicionalno poznatim po ispijanju vina, Francuskoj i Španiji, i više od dva puta u Italiji, Poljskoj i Norveškoj.

U Nemačkoj, koja je najveći proizvođač piva u Evropi, udeo mikropivara uvek je bio veliki, pa tamo povećanje njihovog broja nije toliko izraženo.

Podaci evropskih pivara pokazuju da je jedan od glavnih trendova na zrelim tržištima da se pije manje, ali bolje. To zapravo objašnjava procvat mikropivara koje su pronašle tržišnu nišu za svoja zanatska piva. Potrošač shvata da je pivo više od običnog napitka za gašenje žeđi. Ljudi traže različite ukuse, više varijacija, specifičnije arome.

Uprkos sve većoj popularnosti specijalnih piva, evropski pivari ne očekuju da će potražnja za njima porasti dovoljno da nadoknadi pad potražnje tradicionalnog piva. A pivo se pije manje i zbog prelaska potrošača na vina i koktele na bazi alkohola. U pojedinim zemljama pivo gubi bitku i sa bezalkoholnim pićima i mineralnom vodom.

Čak je i u Češkoj, Nemačkoj i Austriji, gde se ispije najviše piva po glavi stanovnika, potrošnja pala i zbog toga što ljudi sve ređe jedu u restoranima.

Share

Najnovije vesti


Specijalna nagrada „Best of Show“ za Tikveš vino

Na prestižnom takmičenju „Selections Mondiales des Vins Canada“ vino „Barovo“ crveno iz 2016. godine dobilo je srebrnu medalju. 



Duh Italije u Beogradu

Prvi put posle velikog medjunarodnog sajma u Kelnu, nova kolekcija namestaja kompanije Forma ideale inspirisana Italijom stigla je u Srbiju.



Sve je lako uz Barcaffé Lattiato!

Barcaffé Lattiato hladna kafa za poneti je novi dodatak bogatom Barcaffé portfoliju! Predstavlja neodoljivi spoj najkvalitetnije 100 odsto arabike i mleka, a dostupan je u tri ukusa – vanila, karamela i irish cream.



Nebojša Dugalić: Želim da se rodim u nekoj novoj ulozi

Nakon dvojice uspešnih sportista, domaćin Jezdić odlučio je da u Lavovske priče dovede i jednog umetnika, a ono što smo čuli od Nebojše Dugalića otvorilo nam je brojne životne perspektive. 



Riblji restoran s poreklom

Bogato i jedinstveno kulinarsko nasleđe od Gibraltara do Indijskog okeana opet je u gastronomskoj oazi mediteranske kuhinje restorana Porto Malteze.