Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Rubinov vinjak kao vrhunski izvozni potencijal

Stručnjaci francuske destilerije De la Tour i švajcarske kompanije Salco, koja širom sveta distribuira vrhunske brendove konjaka kao što su Martell i Courvoiser, zainteresovani su da Rubinov vinjak stave u svoju ponudu.

- Ovo je jedna od većih fabrika u kojima smo bili, a vinjak je među četiri najbolja brendija na svetu.  Razmatramo da piće ove fabrike stavimo u našu ponudu. Sve reakcije na kvalitet koje smo testirali u Francuskoj i ovde, ukazuju nam da smo na putu da uspostavimo konkretnu saradnju i nadam se da će ona biti dugoročna - napominje Andre Šrajner, suvlasnik istaknute francuske destilerije, koji je već nekoliko meseci u kontaktu sa Rubinom. Šrajner priznaje da su posle probe poželeli da kupe nekoliko cisterni vinjaka. Rubinov brend je po njegovim rečima jedan od najboljih koje je ikada probao, a u prednosti ovog pića ubraja specifičnost autentičnih srpskih vrsta grožđa koje se koriste kao baza, ali i burad od hrastovine sa Homoljskih planina u kojima se čuva vinski destilat. 

Prema rečima Ralfa Cimermana, direktora kompanije Salco, u svetu u poslednjih pet godina ponovo raste potražnja za tzv. smeđim alkoholnim pićima i to je jedan od pozitivnih faktora za širenje Rubinovog vinjaka na strano tržište, jer poseduje tri ključna elementa za uspeh: vrhunski kvalitet, tradiciju i tehnologiju, ali istovremeno mora voditi računa o dobrom marketingu, prijemčivoj ambalaži i privlačnosti za mlađe potrošače.

Zoran Bekrić, generalni direktor Rubina, istakao je da fabrika proizvodi više od četiri miliona litara vinjaka godišnje. 

- Na godišnjem nivou, pored Srbije, izvozimo u zemlje okruženja i nešto manje u EU. Vinjak je nastajao od šezdesetih godina prošlog veka, zahvaljujući generacijama vrhunskih tehnologa, a od privatizacije 2005. godine u protekle dve godine, zakupili smo oko 1.300 hektara državne zemlje u nekoliko vinogradarskih rejona Srbije, a od 2009. u podizanje oko 150 hektara zasada investirali oko 1,5 miliona evra.

Rubin trenutno proizvodi vinjak u tri kategorije (VS, 5 odnosno VSOP i XO), a iz kompanije najavljuju proširenje asortimana sa dva nova proizvoda namenjena upravo mlađem tržištu. 

Share