Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Kačarevska 26. Slaninijada

U selu Kačarevu će se od 28. februara do 3. marta održati 26. Slaninijada. Ova turističko-privrena manifestacija održaće se na prostoru od 3.000 metara kvadratnih, i ugostiće čak 300 izlagača i sve zainteresovane posetioce i ljubitelje slanine i drugih mesnih proizvoda.

Program Slaninijade sastoji se od predstavljanja proizvoda od svinjskog mesa kao i izložbe svih uzoraka mesa koji su aktuelni na manifestaciji. Glavani i najbitniji deo Slaninijade je, svakako, izbor za najbolju slaninu. Ovu titulu dodeljuje žiri, koji čine stručnjaci sa Instituta Tamiš iz Pančevaa. Kriterijumi koji se ocenjuju su kvalitet, miris, ukus, sastav, i tehnologija nastanka mesnog proizvoda. Pobednik dobija priznanje pod nazivom Zlatni pobednik Slaninijade.

Tradicionalno, ovu manifestaciju prate mnogi programi i takmičenja, kao što su kuvanje slaninskog paprikaša Zlatni kotlić i topljenje slanine Zlatni čvarak. 

Slaninijada je i edukativnog karaktera jer zainteresovanim posetiocima omogućava da prisustvuju pravljenju mesnih proizvoda i bliže se upoznaju sa procesima nastanka. 

Slaninijada se održava od 1988. godine. Jedna od zanimljivosti vezanih za ovu manifestaciju je ta da je 1989. godine, na drugoj Slaninijadi, Rača Vulanović, napravio prvu skulpturu od slanine na svetu. Za pravljanje Satare, slaninarske skulpture, bilo je potrošeno pet tona slanine, a bila je visoka 12 metara.

Share