Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Knežević: Mleko bezbedno, nema razloga za paniku

Mleko u Srbiji bezbedno je za upotrebu i zdravlje građana nije ugroženo – istakao je ministar poljoprivrede Goran Knežević na konferenciji za štampu, održanoj u Vladi Srbije. 

– Određene količine mleka su povučene iz prometa, ali ne zbog toga što je mleko neispravno usled povišene količine aflatoksina pronađene u nekim uzorcima, već je to učinjeno kao preventiva. Uzrok kontaminacije pronađen je u stočnoj hrani. Do sada su pronađena četiri uzorka kontaminirane stočne hrane i sve je uništeno – rekao je Knežević.

Nivo aflatoksina koji se do sada pojavio u mleku, prema rečima ministra, u granicama je decenijskog proseka koji smo do sada imali. A kao primer da to nije alarmantna situacija on je naveo Ameriku, gde je dozvoljena količina aflatoksina deset puta veća nego što je trenutno kod nas. 

– To znači da Amerikanci piju daleko kontaminiranije mleko od nas, a nije im ugroženo zdravlje – istakao je Knežević. 

Ipak, kako je naveo, količine aflatoksina koje su do sada pronađene u našim laboratorijama trebalo bi uzeti sa rezervom, jer nijedna naša laboratorija nije dovoljno savremeno opremljena da bi mogla precizno da izmeri nivo aflatoksina. Zbog toga su uzorci poslati na superanalizu u referentnu laboratoriju u Holandiji, za koju je Ministarstvo poljoprivrede dobilo preporuku od Evropske unije. Tačni podaci će se znati kada stignu rezultati superanalize.

– U januaru je izvršena kontrola aflatoksina na 40 uzoraka i ni u jednom od njih nije pronađeno prisustvo nedozvoljene količine aflatoksina, a vanrednu kontrolu smo započeli kada su se u okruženju pojavili uzorci kontaminiranog mleka. Izvršena je kontrola više hiljada uzoraka u Srbiji, a naložena je vanredna kontrola stočne hrane. Situacija je potpuno pod kontrolom i nema razloga za paniku, niti za senzaciju – istakao je Goran Knežević. 

Da podsetimo, nakon što je u Bosni i Hercegovini otkriveno da je mleko proizvođača Dukat i Vindija kontaminirano aflatoksinom, vanredna inspekcijska kontrola mleka tih proizvođača pokazala je da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu. Ipak, Goran Ješić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, preko svog naloga na Twitteru istakao je da su analize mleka u Vojvodini pokazale da je u 29 od 35 uzoraka pronađen nivo aflatoksina veći od dozvoljenog. 

Osvrćući se na ovaj podatak, Goran Knežević je na konferenciji izjavio da se Ministarstvo poljoprivrede ne bavi „Twitter politikom“. 

Osim toga, Knežević je istakao i da samo njegov pretpostavljeni u Vladi Srbije od njega može da zatraži podnošenje ostavke, aludirajući na to što je Asocijacija potrošača Srbije saopštila da ministar poljoprivrede Goran Knežević, ali i ministar trgovine Rasim Ljajić, treba da podnesu ostavke zbog toga što javnost nema prave podatke o ispravnosti mleka u Srbiji.

Share