Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Završen protest ugostitelja

Danas su i ugostitelji protestom izrazili nezadovoljstvo. Zatvorli su svoje lokale na sat vremena kako bi skrenuli pažnju na tretman koji imaju od strane Ministarstva finansija, Poreske uprave i drugih nadležnih institucija.



Fešta od palačinki

Good Food Festival počinje sutra u Dubrovniku i trajaće do 26. oktobra 2014. Ova gastronomska manifestacija, tradicionalno će biti otvorena Dubrovačkom trpezom na Stradunu. Posetioci mogu da očekuju bogat program zanovan na dubrovačkoj tradiciji,...



Protest ugostitelja: Ne zatvaranju!

Pozivamo predstavnike Poreske uprave, Ministarstva finansija i drugih nadležnih insitucija na jedan konstruktivan razgovor, kako bismo zajedno došli do rešenja postojećih problema, kako bismo zakonsku regulativu proilagodili ugostiteljskoj...



Festival vinske kulture

Drugi međunarodni festival vinske kulture “Wine Jam” održaće se 29. i 30. novembra 2014. u Mikser House-u u Beogradu. Festival je nastao prošle godine, a specifičan je po originalnoj komunikaciji kao i mnogobrojnim kreativnim kampanjama koje za...



Luksuzni meni za putnike u avionu

Iranski kavijar, jagnjeći kotleti, grilovano povrće i kremasti pire posluženi na kineskom porcelanu služe se na letovima aviokompanije Emirates. Putnici dobijaju i šampanjac, tradicionalno meze i koktele, a za dezert kolač od lešnika



Bolja panorama Dubajia

Najviši vidikovac na svetu koji je već upisan u Ginisovu knjigu rekorda nalazi se na 555 metara iznad Dubaija. Do sada, posetioci su bili u prilici da posmatraju grad sa 124. sprata Burdž Kalife, najviše zgrade na svetu, a od sada to mogu da...



"Inspekcijska kontrola ne sme biti kazna"

Konferencija za novinare pod nazivom Inspekcijska kontrola ne sme biti kazna biće održana u utorak 21. oktobra 2014. u 10 časova u Medija Centru u Beogradu. Na konferenciji članovi Opšteg udruženja ugostitelja Beograda će izneti svoj stav o samom...



Da l' je aerodrom il' je centralni zatvor

Najgori aerodrom na svetu prema listi Vodiča za spavanje po aerodromima je aerodrom u Islamabadu u Pakistanu. Internacionalni aerodrom Benazir Bhutto proglašen je najgorim na osnovu udobnosti, čistoće i usluge, ali i komentara jednog putnika koji...



Šampion u jedenju ljutih papričica

Takmičenje u jedenju čili papričica održano je u okviru Gastro Festa u Beogradu. Ispred hrabrih momaka, njih osmorice nalazila su se dva tanjira, u jednom je bila samo jedna ljuta papričica, dok je drugi tanjir bio pun čili papričica.



Novi direktor marketinga Carlsberg Srbija

Od oktobra ove godine, Carlsberg Srbija Grupa ima novog direktora marketinga. Ovu značajnu funkciju preuzeo je Srđan Popović, koji je profesionalnu karijeru gradio tokom 25 godina rada u marketingu, stičući znanje i iskustvo u najvećim...