Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Novinari zavisni od kafe

Novinari i ostali medijski radnici zavisniji su od kafe, i piju je u proseku četiri puta dnevno, piše Huffington Post.



Alkoholna pića skuplja nego prošle godine

Naime, alkoholna pića su poskupela za 1,8 odsto, kolači za 1,7 odsto i bezalkoholna pića za 0,9 odsto. Istovremeno, cene prenoćišta u našoj zemlji su pale za 0,01 odsto. 



Mmm...pohovane tarantule

Neobična jela često su na meniju luksuznih svetskih restorana. Na listi jela su salata od buba, pržena mahovina i zemlja, pohovane tarantule... 



Marriott na Trgu republike

U zgradi nekadašnjeg Jugodrva na Trgu republike, gradi se “Marriott”, hotel sa četiri zvezdice, uređen i opremljen prema najvišim standardima jednog od vodećih svetskih hotelskih operatera. Hotel će imati 114 soba, pet etaža nad zemljom, dva...



Totalno crn čizburger

Čizburger u crnoj lepinji sa crnim sirom i preliven crnim sosom možete da probate u  Japanu. Naime, lanac brze hrane Burger King na meni je uvrstio takozvani Kuro Burger.



Minijaturni hoteli

Hotel-kapsula u Moskvi možda nije najudobniji hotel na svetu, ali svakako spada u one jeftinije. Iza ovog minijaturnog hotela stoji kompanija PodTime koja ima u planu da izgradi nekoliko hotela-kapsula širom sveta. Kapsule za spavanje su široke...



Nova vina na našem tržištu

Kažu da je berba u Toskani 2010. bila fantastična. Na naše tržište stigla su tri vina: Fontodi Chainti Classico 2010, Case Via Syrah 2010. i premijum vino Flaccianello Della Pieve.



Konobarica milionerka

Iako je osvojila 11.7 miliona dolara na američkoj lutriji, 51-godišnja konobarica Ronda Mit ne želi da napusti konobarski posao. 



Na prodaju još dva hotela Srbija-turista

Hotel Park u Nišu i hotel Partizan u Niškoj Banji dodati su na spisak za prodaju, iako su prvobitno planirani za izdavanje, a na tom spisku već se nalaze niški hoteli Ambasador, Nais i Ozren, čija je prodaja oglašena krajem prošle godine. 



Pivske ture za dž!

Besplatne pivske ture, kompanija Carlsberg organizuje tokom septembra. Ljubitelji piva biće u prilici da posete jednu od najpoznatijih fabrika u zemlji “Čelarevo” i vide kako se proizvode, pripremaju i flaširaju razlićite vrste piva. 


Scroll Up