Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Regionalni festival zanatskog piva

S obzirom na to da se kultura ispijanja zanatskih piva našom zemljom širi k'o luda, u Galeriji štab, ispod Brankovog mosta, juče je počelo okupljanje regionalnih zanatskih proizvođača piva...



Branč u hotelu Zepter

Oko 700.000 evra smo uložili u svu potrebnu opremu kako bi našim gostima pružili potpuno zdravo okruženje-rekao je Đorđe Rašić, generalni direktor hotela.



Turističko čudo u Kini

Najduži i najviši stakleni most na svetu nalazi se u kineskoj provinciji Hunan u sklopu turističkog parka Čangžažije i biće otvoren u julu.



Robert de Niro u hotelskoj industriji

Vrpcu su presekli De Niro i direktor hotela, producent Meir Teper i nazdravili uz šampanjac sa australijskim milijarderom Džejmson Pekerom.



Hotelijeri u nemogućoj misiji

Skup je bio posvećen unapređenju programa stručnog usavršavanja menadžera hotela i hotelskih domaćinstava i okupio je mnogobrojne hotelijere i dobavljače iz HoReCa sektora...



Ravna ili zaobljena čaša?

Oni kojima je pivo posluženo u ravnim čašama popili su manje piću u istom vremenskom periodu od onih koji su pili pivo iz zaobljene čaše.



Hotel za plakanje

Soba za plakanje je namenjena isključivo pripadnicama lepšeg pola...



Plaćena stručna praksa iz HR u Nemačkoj

Global Talent, program stručnih praksi u inostranstvu koji studentima i diplomcima pruža priliku za profesionalno iskustvo i lični razvoj. Radno vreme u toku prakse je od 8 do 17 časova, plata je 1.500 dolara, a praksa traje 24 nedelje.



Miksovali smo, degustirali, nagrađivali...

Uspešno je završena još jedna Mala škola koktela u Bar Centralu, u organizaciji redakcije časopisa CafeBar network i Market network, uz podršku kompanije Delta DMD.



Hoćemo li u Springfild na pivce?

Pivo iz Moovog Bara i hamburger kod Krastija odnedavno možete da probate u tematskom parku Springfild, izmišljenom gradu u kome žive Simpsonovi.