Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Ekstravagantna ponuda tokijskog restorana

Mekoklopne kornjače, svinjski testisi, živo žablje srce, zmijska rakija i gušteri na žaru predstavljaju gotovo uobičajenu ponudu u tokijskim restoranima širom sveta. Ali, sašimi od žive žabe serviran na tanjiru sa soja sosom i kriškom limuna...



Ekstra brza hrana za one koji vole da lenčare

Nesvakidašnji kolač u spreju savršen je za sve one kojima je kuvanja „preko glave”. Naime, Bruk Novakovski i Džon MekKalum, studenti sa Harvarda osmislili su kolač u spreju za čiju je pripremu potrebno svega 60 sekundi.



Carlsberg razmatra zatvaranje pivara zbog sankcija Rusiji

Danski proizvođač piva Carlsberg promenio je prognozu godišnje dobiti i upozorio da bi zbog ekonomske neizvesnosti na ruskom tržištu mogao da zatvori neke pivare. Očekuje se pad prodaje u Rusiji za sedam do devet odsto, navodi se u saopštenju...



Burger King: Franšize dovele do povećanja prihoda

Prema poslednjem finansijskom izveštaju Burger Kinga, ovaj lanac brze hrane zaradio je 75,1 milion dolara u drugom kvartalu 2014, što je za 19 odsto veća dobit u odnosu na isti period prošle godine. U isto vreme, međutim, prijavili su i pad...



Inovativni kalup za sendviče

Gotovo u svim ugostiteljskim objektima, pa čak i u noćnim klubovima i barovima na meniju se nalaze sendviči, bilo da je reč o doručku, malim zalogajima ili pak, gurmanskim sendvičima koji posle burne noći vraćaju u život.



Statue koje govore, razlog više za odlazak u London

Kipovi u Londonu odnedavno su “progovorili”. Naime, zahvaljujući interaktivnom umetničkom projektu mnogobrojni spomenici istorijskih, ali i fiktivnih ličnosti mogu da ispričaju svoju priču i zabave kako turiste tako i stanovnike Londona.



Turistički katalog za Ginisa

Najveći turistički katalog na svetu širok je 139,8 centimetara, visok 165 centimetara, težak 70 kilograma i na 378 stranica i 900 kvadrata papira predstavlja turističku ponudu i specifičnosti Hrvatske.



Pogled na polarnu svetlost iz hotelske sobe

Holandski arhitektonski biro Waterstudio i kompanija Dutch Docklands uskoro će početi izgradnju plutajućeg luksuznog hotela u blizini grada Tromsea u Norveškoj. Biće smešten u optimalnoj zoni za posmatranje Aurore Borealis i imaće stakleni krov,...



Loši efekti noćnog rada

Posao barmena podrazumeva rad u smenama koji, složićete se, nimalo nije zdrav. Osim što remeti uobičajene dnevne rituale, kako kaže nemački psiholog Hilcraut Paridon, mnogi ljudi koji rade noću pate od poremećaja spavanja, bolesti krvnih sudova i...



Hot dog sa konjakom

Kobasica koja sadrži konjak star sto godina nosi naziv Dragon Dog i ukoliko želite da ga probate morate izdvojiti čak sto dolara. Ovaj neobični hot dog osim konjaka sadrži i jastog, kobe govedinu mariniranu u maslinovom ulju i ulju od tartufa, a...


Scroll Up