Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Dani Malezije

Prosečna stopa povećanja broja turista iz Srbije koji su posetili Maleziju u proteklih deset godina iznosi 20 procenata. 

- Cilj nam je da dosegnemo broj od 29,4 miliona turista i ostavarimo prihod od 22,5 milijarde evra. Malezija sa populacijom...



Modne revije: Varjačići i Kuvari

Na prvom Gastro festu održanom od 17. do 19. oktobra u Beogradu, kompanija NAG predstavila je svoje modele. Naime, na reviji pod nazivom Varjačići deca su se našla u ulozi manekena, dok su glavni manekeni na reviji “Kuvari” bili srednjoškolci iz...



Skejt park na listi kulturne baštine

Prvi skejt park u Evropi koji se odnedavno nalazi na listi britanske kulturne baštine nalazi se u Londonu. Park pod nazivom The Rom otvoren je 1978. godine, a njegove betonske rampe i drugi elementi, kako se navodi u saopštenju britanske vlade,...



Ekscentrični kafić u obliku kamere

Kafić u obliku kamere nalazi se u Južnoj Koreji. Prostire se na dva sprata, a kroz velike prozore objektiva možete da uživate u panorami, ako vas put navede ka Koreji razume se. Otvori, baš kao kod prave kamere, stvaraju vezu između enterijera...



Poznati u keceljama “skuvali” iznenađenje

Svečano otvaranje renoviranog dela restorana Ušće Shopping Centra proteklo je u prisustvu velikog broja poslovnih partnera, poznatih ličnosti i predstavnika medija. Inspektor Blaža, glumica Tamara Dragičević i voditeljka Marina Kotevski...



Turski kulinari stižu u Beograd

Turan Akaja i Vejsel Adijaman, šefovi kuhinje hotela Grand Hyatt Istanbul stižu u Beograd. Naime, oni će do nedelje u hotelu Hyatt pripremati tradicionalne turske specijalitete i pikantne umake, jaja spremljena na različite načine...



Prestižno priznanje za vinariju Tikveš

Vinarija Tikveš dobitnik je nagrade za kvalitet u turizmu u 2014. godini. Međunarodno priznanje dodeljeno je u hotelu Park u Novom Sadu. Ova prestižna nagrada uručena je Darku Jeliću, direktoru M6 Tikveš.



Svečano otvaranje Festivala srpskih vina

Festival srpskih vina i rakije sutra će svečano biti otvoren u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Predsednik privredne komore Beograda Milivoje Miletić dodeliće šampionsku titulu za najbolje ocenjeno srpsko vino. Takmičenje za senzornu ocenu...



Wow kakav burger!

Na meniju KFC restorana odnedavno se nalazi burger Double Down. 750 kalorija pljeskavice, preko nje juneća šnicla, i sve to posluženo između dva komada hrskave pohovane piletine čine ovaj burger. Umesto hleba je piletina, a slaninica, dve vrste...



...and the winner is...Ana Čolović!

U Mikser House-u, kompanija Nestle Adriatic predstavila je novi aparat za kafu Nescafe Dolce Gusto Oblo. Maja Lalić, arhitekta i konceptualni umetnik Uroš Đurić, članovi stručnog žirija, odabrali su pobednička rešenja konkursa “Oblo volim na svoj...