Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Rakija Fest 2014.

Originalni Rakija Fest održaće se u subotu 13. decembra 2014. u Mikser House-u u Beogradu



Konačno otvoren Radisson Blu Old Mill !

Radisson Blu Old Mill hotel konačno je otvoren u Beogradu



Plaketa Ovde se jede Friulano dodeljena restoranu Druga Piazza

Plaketa pod nazivom Ovde se jede Friulano, koju dodeljuje Privredna komora grada Udine, sa predsednikom Đovanijem da Pozom na čelu, drugi put zaredom dodeljena je restoranu iz Beograda. Dobitnik ove prestižne nagrade ovaj put je restoran Druga iz...



Restorani brze hrane u SAD moraće da navedu broj kalorija uz svako jelo

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) predstavila je nedavno novi pravilnik, na osnovu kojeg će lanci restorana brze hrane i picerije ubuduće morati da navode i broj kalorija uz svako jelo i piće koje imaju na meniju.



Prestižna vinska manifestacija

U hotelu Hyatt Regency u Beogradu 12. i 13. decembra održaće se 11. Beogradski sajam vina



Malih pivara sve više, ali potrošnja opada

Evropljani piju za 8,5 procenata manje piva nego pre krize, a proizvodnja je opala za šest odsto od 2008. godine, pokazuju podaci Pivara Evrope, evropskog udruženja proizvođača piva. Ali uprkos padu potrošnje, broj evropskih pivara iz godine u...



Nova dimenzija u Mikseru

Velika regionalna novogodišnja žurka u organizaciji Direct Media grupe održana je u Mikser House u Savamali



7 veličanstvenih jela u restoranu Pire

Pet beogradskih restorana Square Nine, Dijagonala, Iguana, Kafe Kafe&Fish i Pire pripremili su sedam veličanstvenih jela komponovanih vinima srpske vinarije Virtus i prazničnim prosekom Marinello spumante brut



Ekskluzivna Heineken žurka

Jedinstvene tajne šest svetskih metropola otkrivene su na ekskluzivnoj “Heineken Open Your City” žurki održanoj u restoranu Top of the Hub na 25. spratu PC Ušće.



Zlatni parti u Betonu

U novootvorenom klubu Beton, kompanija Delta DMD i Johnnie Walker Gold Label Reserve organizovala je prednovogodišnji parti i pozvala sve prisutne da u narednoj godini osvoje nedostižno