Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Osam ekskluzivnih restorana zatvorila inspekcija

U saopštenju Poreske uprave Srbije navedeno je da je tokom prethodnih dana kontrolisano poslovanje devet ekskluzivnih restorana i noćnih klubova-splavova u Beogradu i da je njih osam zatvoreno, kao i da su inspektori Poreske uprave privremeno,...



Bačka Stina našla se u filmu najvećeg svetskog distributera vina

Najveći svetski online distributer vina wine.com uključio je bračku Stinu u svoj promotivni film.



Barovi kao novo mesto za oglašavanje?

Barovi su postali novo mesto za oglašivače gde će oni pokretati svoje inicijative zasnovane na tehnologiji. Johnnie Walker i agencija Iris Singapur su izgradili interaktivnu web stranicu i tablet aplikaciju koja služi kao zabava u baru. Ovo je...



Liker od crne ribizle najbolje alkoholno piće na svetu

Za najbolje alkoholno piće na svetu proglašen je Crème de Cassis, liker od crne ribizle, proizvođača Lejay Lagoute iz Burgundije.



Luster od 408 epruveta u Naučnom kafiću i Biblioteci

Kafe projekat u Muzeju nauke i inženjerstva inspirisao je dizajnerku enterijera i fotografa, Anu Vigandt, da napravi ovaj interesantan enterijer za odmaranje i učenje.



Mekdonalds sa luksuznijom ponudom

Svoj prepoznatljivi brzi način ishrane na jednu noć Mekdonalds je zamenio luksuznom večerom od tri ganga u pop-up restoranu u Tokiju. 20 srećnih dobitnika je tako dobilo priliku da uživa na visokoj nozi u meniju koji je počinjao s Vichyssoise Mac...



Otvoren redizajnirani hotel Adriatic u Rovinju

Hotel, koji je najstariji i jedini hotel lociran u centru istorijskog grada Rovinj, raspolaže kolekcijom od preko 100 umetničkih dela svetski renomiranih umetnika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Nemačke i Francuske, kao i umetničkim...



Večera “pod oblacima” za 285 evra po osobi

Svojevrsna putujuća atrakcija, restoran, koji čini sto postavljen na visini od 25 metara, u kojem večera košta 285 evra po osobi posle Las Vegasa, Dubaija i Kejptauna stigao je i u London.



Potrošači sve češće govore "ne, hvala" hrani sa aditivima

Sve više proizvođača hrane i restorana obećava da će svoju hranu “očistiti” od veštačkih boja, aditiva i drugih štetnih sastojaka. 



Veče srpske kuhinje na Food Film Festu


U okviru 22. Festivala evropskog filma na Paliću, ove godine se prvi put održava Food Film Fest, posvećen predstavljanju nacionalnih kulinarskih specijaliteta. Večeras svoje ukuse predstavlja srpska nacionalna kuhunja.