Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Da l´ je to ljubav ili pivo?

Žene širom sveta poludele su za Kristijanom Grejom, glavim likom romana i filma Pedeset nijansi sive, a on... obožava kraft piva. U nastavku prvog romana, Grej naručuje lagan i oštar svetli Ale Adnams Explorer, pivo pivare Adnams iz Engleske,...



Kako se (uglavnom) postaje ugostitelj

Aleksandar Škipić, ugostitelj   

Da biste postali tehnolog, treba prvo da završite Tehnološki fakultet. To je svima jasno. I logično je. Mnogi, međutum, misle da bez ikakvog znanja mogu da postanu ugostitelji. Misle da je to lako, da tu nema...



Vreme papira prolazi

Koliko poslovni softveri podižu profit ugostitelja. Suština posla svakog ugostitelja jeste da u svakom trenutku zna stanje zaliha, šta je potrebno nabaviti, kome šta platiti, kolika je zarada po svakom tanjiru ili ajnceru koji iz kuhinje ili od...



Preko mreže do gostiju

Zanimljiv status na Fejsbuku, dobra fotka na Instagramu ili duhovit tvit danas su najbolji vid reklame. Evo detaljnog uputstva kako da pomoću društvenih mreža povećate profit



Srđan Rabrenović, kuvar

U Nomi bih radio i za džabe



Radionica posvećena vinu

Manifestacija je namenjena uvoznicima, distributerima, somelijerima...



Kofeinska zavisnost

Razlog zavisnosti od kofeina potražite u genima, poručuju stručnjaci!



Beograd: najbolja destinacija za kratki odmor

Ponuda kulturnih sadržaja u poslednjih nekoliko godina je eksplodirala, navodi se u Guardianu, a naš glavni grad uporedili su sa Berlinom. 



Najjače pivo na svetu

Pivo pod nazivom The End of History pravi se tehnikom ekstremnog zamrzavanja, a iz kompanije poručuju da ovo pivo označava kraj za sva druga piva.



Luksuzni hoteli za razvode

Parovi koji prolaze kroz razvod odnedavno mogu da okončaju svoj brak na luksuznoj odmoru...