Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Srbija top destinacija u Lonely Planetu

Proslava povodom promocije novog vodiča Lonely Planet-a koju su organizovali Turistička organizacija Srbije (TOS), Lonely Planet Italija, Radio Capital, grad Milano, Norveška Kraljevina i Singapur održana je u Milanu. Naime, turistički vodič...



Festival posvećen kulturi stola, vina i hrani

Festival VINOcom, posvećen kulturi stola, vina i hrani, održaće se 28. i 29. novembra u Zagrebu. Posetioci će biti u prilici da degustiraju mnogobrojna vina kao i  da prisustvuju gastro edukacijama namenjenim prvenstveno somelijerima,...



Održan Festival srpskih vina u Lazarevcu

Oko 30 proizvođača vina iz cele Srbije predstavilo je svoje proizvode na šestom Festivalu srpskih vina, održanom 22. novembra u Lazarevcu.



Jedinstven spoj klabinga i umetnosti

Veče pod nazivom Cirque du Dragstor neće biti samo obično klupsko već jer će se u posebno dizajniranim kostimima i uz specijalne efekte, mladi umetnici iz Novog Sada - vratolomna ekipa AlterNacija tačno u ponoć pojaviti pred probirljivim gradskim...



Najstariji slatkiš u istoriji čovečanstva

Kad pomislite na medenjake, sigurna sam da vam je prva asocijacija najranije detinjstvo. Zar ne? Deci su omiljeni, a starijima bude najranija sećanja, a odnedavno i  probirljivim gostima koji svakodnevno ispijaju prvu jutarnju kaficu u omiljenom...



Otvoren Sajam etno hrane i pića

Oko 350 domaćih i stranih izlagača predstaviće preko 1.500 različitih prehrambenih etno proizvoda na Sajmu etno hrane i pića otvorenom juče na Beogradskom sajmu. Sajam će trajati do 29. novembra i namenjen je prvenstveno distributerima,...



Potpis na Koloseumu košta 20.000 evra

Turista, četrdesetdvogodišnji rus, oštrim kamenom pokušao je da ureže početno slovo svog imena na zidu rimskog Koloseuma. On je odmah uhapšen i moraće da plati kaznu od 20.000 evra što predstavlja zamenu za četiri meseca zatvora.



Kulinarski karavan

Na kulinarskom karavanu koji organizuje kompanija Frikom, učesnici će biti u prilici da pokažu svoje kulinarske veštine. Karavan kreće na put 29. novembra i obilazi Beograd, Novi Sad, Suboticu, Kragujevac i Niš, a pobednike lokalnih takmičenja...



Dijamant nagrađuje najboljeg budućeg poslastičara

Kompanija Dijamant novčano će nagraditi studenta završne godine gastronomije Visoke hotelijerske škole u Beogradu koji u školskoj 2014/2015. godini bude ostvario najbolje rezultate u aktivnostima poslastičarstva i pekarstva.



Carlsberg Srbija najbolja među najboljima

Specijalno priznanje u kategoriji velikih organizacija “Najbolji među najboljima” dodeljeno je kompaniji Carlsberg Srbija. Nagrada je dodeljena na centralnoj manifestaciji obeležavanja Svetskog dana kvaliteta i Evropske nedelje kvaliteta u...