Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Who See na rođendanskoj proslavi

I ove godine, rođendan Ušće Shopping Centra biće obeležen uz dobru muziku i sjajnu zabavu.



Specijalna čokolada

Ispitanicima koji su jeli specijalnu čokoladu znatno je pobojšan kvalitet kože, dok su klinička ispitivanja pokazala da su biomarkeri u tkivu kože pedesetogodišnjaka i šezdesetogodišnjaka zhavaljujući ovoj poslastici uspeli da se vrate na nivo...



Ukusi Francuske u Klubu Književnika

Posetioci su bili u prilici da probaju francuske specijalitete koje je na autentičan način pripremao dugogodišnji šef kuhinje ovog restorana, Ljuba Vasić. Glavni specijalitet je bila guščija džigerica koja je na meniju Kluba književnika više od...



Bez mamurluka

Naučnici tvrde da je moguće napraviti vino koje ne izaziva mamurluk ukoliko bi DNK kvasca u njemu izmeniili...



Na kafi sa mačkama

Neobićan kafić Gio Cat nalazi se u Tokiju i podeljen je na tri dela: jedan rezervisan samo za mačke, drugi za mačke i goste i treći za hranu i piće.



Prva pametna flaša žestokog pića

Kompanija Diageo koja proizvodi ovaj viski dogovorila je saradnju sa norveškom kompanijom Thin Film Electronics ASA koja poseduje potrebnu tehnologiju za izradu pametnih nalepnica.



Pet restorana iz Srbije uključeno u projekat Ukusi Francuske


Zajedno sa 1.000 restorana iz celog sveta, u prvom međunarodnom gastronomskom projektu Ukusi Francuske učestvovaće i pet restorana iz Srbije.



Udruženje hotelijera: Neophodna rekonstrukcija Sava centra

Udruženje hotelijera i restoratera smatra da je neophodna hitna rekonstrukcija Centra Sava, ali i da bi u poslovanje ovog kongresnog centra trebalo poveriti profesionalnom menadžmentu.



Najbolji dizajn

Regionalni portal u oblasti kreativnih industrija Designed.rs raspisao je nacionalni konkurs za izbor najbolje dizajniranog pakovanja proizvoda u Srbiji za 2014/15.



Banaćanski specijaliteti

U okviru ove manifestacije odigrava se trka na magarcima u nekoliko kategorija, kao i bogat kulturno-umetnički program.