Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Spektakularno putovanje: Beograd-Bar

Lista je sačinjena od deset relacija koje se prelaze staromodnim vozovima, a koje nisu toliko poznate.



Sir & Seks

Ljubitelji topljenog sira imaju bolji seksualni život od onih koji ga ne koriste, pokazala su nedavna istraživanja...



Za sve ljubitelje piva i fudbala

Najkreativniji će dobiti na poklon putovanje na Ibicu i specijalno organizovano gledanje finalne utakmice.



Takmičenje u pravljenju najkreativnijeg sendviča

U pravljenju sendviča oprobale su se poznate mame sa decom, pevačice Goca Tržan i Tijana Dapćević i televizijska voditeljka Snežana Dakić.



Dani Istre u Klubu književnika

Manifestacija će trajati od 13. do 17. aprila i na njoj će gostujući šef kuhinje iz Istre, Robert Golić, pripremati tradicionalna istarska jela.



Filip Moris dobitnik Virtus nagrade

Nagrada je dodeljena u kategoriji za dugoročno partnerstvo poslovnog i neprofitnog sektora za saradnju sa nevladinom organizacijom Eneka na sprovođenju nacionalnog programa podrške preduzetništvu...



Vivijen Vestvud dizajnira hotel

Apartman će biti otvoren sledećeg meseca, a goste očekuje enterijer u prepoznatljivom stilu ove kontroverzne pank bake



Najstarija boca piva

Pivo koje je pronađeno na dubini od pedeset metara, tu se nalazilo više od dvesta godina, a konstantna temperatura i slabo osvetljenje predstavljali su odlične uslove za očuvanje piva.



Otvoren Patlidžan!

Patlidžan je, kako kažu njegovi vlasnici, restoran beogradske hrane!



Avanturistički turizam

Međunarodni sajam turizma i aktivnog odmora juče je otvoren u Sportskoj hali Čair u Nišu.