Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Najbolji kuvar

Jovica Jovičić, šef kuhinje restorana Đorđe osvojio je Gran pri nagradu za najboljeg kuvara na međunarodnom festivalu “Biser mora” održanom na Braču.



Pijuckanje kafe uništava njen ukus

Stručnjaci koji su radili na istraživanju za časopis “Food Research International” otkrili su da kafa daje mnogo više od svoje arome kada se pije u velikim gutljajima. 



Zabavno otvaranje flaša

Magnetni otvarač za flaše poznatog brenda SuckUk dosta olakšava posao ugostiteljskim radnicima. Jednostavan je za korišćenje, a zahvaljujući jakom magnetu koji se nalazi na poleđini, prijanja na gotovo svaku magnetnu površinu.



Najbolja pica na svetu

Sudije svetskog šampionata u pravljenju pice održanog u Parmi najboljom su proglasili picu napravljenu prema tradicionalnom italijanskom receptu. Napravio ju je Džoni Di Frančesko, australijski kuvar italijanskog porekla. Njegova Margerita...



Zlato za Staru Šljivovicu

Hrvatska rakija “Badel Stara Šljivovica” osvojila je zlatnu medalju na takmičenju američkog nacionalnog udruženja prodavnica “The Wine & Spirits Wholesalers of America” (WSWA) u Las Vegasu.



Zašto je hrana u avionu bezukusna?

Rezultati istraživanja nemačkog instituta “Fraunhofer” pokazali su da ukus hrane u avionu nema veze sa njenim kvalitetom već sa nepcima putnika. 



Konzumacija kofeina sprečava Alchajmerovu bolest

Eksperimenti koje su na životinjama sproveli francuski i nemački naučnici pokazali su da redovne doze kofeina sprečavaju nastanak naslaga tau proteina u mozgu. Naime, tokom deset meseci istraživanja, miševi su svakodnevno primali određenu...



Hoteli za neispavane goste

U Americi, hoteli u velikim gradovima nude čitavu paletu aromaterapija i masaža, pa čak i intravenozni koktel vitamina i antiksidanasa, dok posebnu pažnju posvećuju udobnosti kreveta i posteljine.



Obrok napravljen od ostataka hrane

U restoranu u Lidsu kuvari hranu spremaju isključivo od otpadaka, a ne meniju se nalaze specijaliteti od mesa, jela prilagođena vegetarijancima, sendviči i kolači.



Festival kafe u Hrvatskoj

Festival kafe u Opatiji u Hrvatskoj održava se od 12. do 13. aprila 2014. godine.Posetiocima će ovaj aromatični napitak biti predstavljen na više od sto različitih načina, a specijalno za ovu priliku, najbolji hrvatski, ali i evropski baristi...


Scroll Up