Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Dimljeno pivo od ovčije balege

Neobično pivo koje se dobija dimljenjem ovčije balege kreirala je pivara Borg sa Islanda



Fotografisanje hrane razlog spore usluge u restoranima

U restoranima širom sveta sve je više gostiju koji se žale na sporu uslugu bez obzira što se konstantno povećava broj radnika



Dejan Beko na čelu kompanije Carlsberg Bugarska

Dejan Beko imenovan je za generalnog direktora kompanije Carlsberg Bugarske. Dejan Beko imenovan je za generalnog direktora kompanije Carlsberg Bugarske. Profesionalne kapacitete, ako je saopšteno iz kompanije Carlsberg Srbija, Beko je izgradio...



Priprema koktela isplativija sa voćnim pireima

Profesionalni barmeni imali su priliku da se na prezentaciji održanoj 28. jula u klubu Ludost upoznaju sa novim proizvodom na tržištu – Funkin voćnim pireima koji se koriste za pripremu koktela



Zatvoren restoran Polet

Posle 63 godine rada zatvoren je restoran Polet na Cvetnom trgu, a kao razlog za stavljanje katanca u bravu ove poznate beogradske kafane navode se dugogodišnji sudski sporovi i nerešeni svojinski odnosi. Naime, prostor od 400 kvadrata sada je...



Uskoro prvi restoran bez otpada u Britaniji

Takozvani zero waste restorani, odnosno restorani u kojima se vodi računa o tome da se sve reciklira i da ništa ne ostaje kao otpad, sve su popularniji u svetu, a u septembru će prvi takav restoran biti otvoren i u Velikoj Britaniji



Pivo najjeftinije u Varšavi, najskuplje u Oslu

Najjeftinije pivo pije se u Poljskoj, budući da se u barovima širom Varšave prodaje za 79 centi, dok pivopije u Oslu za svoj omiljeni napitak treba da izdvoje 3,55 evra, pokazala je studija sprovedena u 40 zemalja, čiji je rezultate nedavno...



Vino Trijumf na svadbi Novaka i Jelene

Novak Đoković obeležio je najsvečaniji događaj u svom životu uz vina iz Vinarije Aleksandrović. Domaćini i gosti su uživali u liniji vina Trijumf, počev od Trijumf šampanjca, zatim su se ređali Trijumf Selection, Trijumf Barrique, Trijumf Rose i...



Bacio Gelato proslavio Svetski dan sladoleda

Povodom Svetskog dana sladoleda, koji se obeležava 20. jula, galaterija Bacio Gelato organizovala je druženje za veliki broj svojih prijatelja i ljubitelja ledene poslastice. Za posetioce su ovom prilikom pripremljena brojna iznenađenja i...



Hoteli nagrađuju goste aktivne na društvenim mrežama

Gosti koji svoje slike, utiske i zapažanja o boravku u nekom hotelu dele sa prijateljima putem društvenih mreža, sada za to mogu da očekuju i vrednu nagradu, koja će stići direktno od hotelskog menadžmenta


Scroll Up