Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Čuveno tamno pivo

Novi Budweiser Budvar Dark konačno je stigao u našu zemlju. Kompanija Carlsberg Srbija obogatila je svoju ponudu ovim čuvenim tamnim pivom koji se proizvodi od 2004. godine.



Nova direktorka prodaje i marketinga u Falkensteineru

Monika Rigel izabrana je za novu direktorku prodaje i marketinga za jugoistočnu Evropu u Falkensteiner hotelima. Na ovoj poziciji biće odgovorna za definisanje markentiške strategije, nadziranje kretanja, razvoja i izvođenja prodaje hotelskih...



Beograd na vinu

Festival vina i gastronomije pod nazivom Wine Jam održava se 29. i 30. novembra 2014. od 12 do 21 čas u Mikseru u Savamali. Dobra zabava i uživanje u ukusima mnogobrojnih kulinarskih specijaliteta su zagarantovani.



Futuristički park

Bivši vlasnik filmskog studija “Paramount” i milijarder Beri Diler finansiraće izgradnju futurističkog plutajućeg parka na Menhetnu. Naime, izgradnja ovog zelenog ostrva od 2,7 hektara u Njujorku koštaće 170 miliona dolara, a pored zelenih...



Ruska carska trpeza u hotelu Radmilovac

U prepunoj sali hotela Radmilovac, zaneti vokalima Elene Roškove Stanisavljević i glumice Dušice Dude Novaković, ugledni gosti imali su priliku da 13. i 14. novembra uživaju u ukusima dvorske trpeze carske Rusije od 16. do 20. veka.



Negativni komentari su skupoceni

Razočarani smeštajem u hotelu Broadway u Velikoj Britaniji, bračni par Toni i Džen Dženkinson objavili su negativne komentare na sajtu TripAdvisor



Kafa i mršavljenje

Hlorogenična kiselina koja se nalazi u kafi sprečava gojaznost, pokazuju najnovija istraživanja



Sajam turizma u Kragujevcu

Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma održava se od 27. do 29. novembra u Kragujevc



Neobičan čaj

Nova vrsta espresa, Red Espresso, u potpunosti je napravljena od čaja i sadrži pet puta više antioksidanata nego zeleni čaj. Ovaj napitak pravi se od Rooibos listova koji rastu samo u pojedinim delovima Južne Amerike.



Konobarice u donjem vešu

Posebna grupa konobarica “Skimpies” krstare po zemlji i uslužuju farmere i rudare u kafanama u zabačenim krajevima zemlje. Posao ovih konobarica je da dolaze u kafane na poziv vlasnika i da služe goste, a glavna karakteristika im je ta što...