Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Srpski tim u Istanbulu ostvario nezapamćeni uspeh

Asocijacija šefova kuvara Srbije zabeležila je veliki uspeh na Internacionalnom gastronomskom festivalu u Istanbulu. Naš tim se vratio sa 14 zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja, a ukupnom rezultatu se dodaje i uspeh jednog našeg člana koji je sa ruskom ekipom osvojio zlatnu i srebrnu medalju.

-Naša ekipa brojila je 25 članova i to je prvi put da u ovako brojnoj ekipi mi nastupamo na ovom takmičenju. Imali smo tim seniora koji su činili kako kuvari iz Beograda, tako i oni iz svih regiona Srbije, uključujući i ljude iz dijaspore, koji rade u svetskim i evropskim restoranima. Pored seniora, tim juniora činilo je četvoro učenika ugostiteljskih škola iz Niša, Čačka i Novog Beograda. Cilj i zadatak Asocijacije šefova kuvara Srbije je da razvija nacionalnu kuhinju, da je prikazuje u svetu i da je zaštiti kao nacionalni brend, što smo mi ovim uspehom i postigli- navodi za CBN kapiten našeg tima i jedan od sudija na održanom gastronomskom festivalu, Vladislav Marković.

Tim iz Srbije je u Gran pri takmičenju osvojio prvo mesto. Ovaj deo takmičenja zove se i Crna kutija, jer takmičari dobijaju namirnice u crnoj kutiji, ne znaju šta ih unutra čeka a u obavezi su da od dostupnih namirnica, za 90 minuta, naprave glavno jelo i dezert.

-Kada otvore kutiju i vide šta se unutra nalazi, imaju 20 minuta da naprave recept, onda se objavljuje start i za preostalo vreme moraju da naprave glavno jelo i dezert od onoga što imaju. Kriterijumi za dobijanje ove nagrade su tehnologija pripreme jela, kretanje takmičara kroz boks, čistoća, higijena, iškorišćen procenat namirnica, cilj je da se što manje namirnica baci- objašnjava Marković.

Potpredsednik Asocijacije šefova kuvara Srbije, Jovan Vukelić istako je važnost ovakvog uspeha za srpsko kulinarstvo.

-Ovo je prvi put da neka naša ekipa napravi ovakav uspeh. Zahvaljujući svim članovima tima, ovo je dokaz da mi imamo svetlu budućnost i perspektivu. Posebno ističem učenike ugostitljskoh škola koji su osvajali medalje za naš tim, to govori o kvalitetu našeg budućeg ugostiteljskog kadra. Njima je svaka medalja kao zlatna- kaže Vukelić. 

Iz Asocijacije šefova kuvara Srbije zahvaljuju se svim ljudima i firmama koje su podržale odlazak našeg tima u Istanbul, a posebna zahvalnost je upućena mentorima Zoranu Miškoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Zoranu Miraševiću, Miletu Saviću, kao i predsedniku Asocijacije šefova kuvara Srbije Milijanu Stojaniću, potpredsedniku Jovanu Vukeliću i predsedniku upravnog odbora Đorđu Katiću, ističe Marković.

Na ovom gastrnomskom festivalu učestvovalo je 28 zemalja iz sveta, od kojih su neke iz Brazila, Indije, Japana, Grčke... Kao najveće svetsko takmičenje ovog tipa koje se održava u Evropi, trajalo je četiri dana. Broj posetilaca na dnevnom nivou bio je 16.000 ljudi.

Share

Najnovije vesti


Tradicionalni dim sum u Tranzitu

Reč je o ukusnim punjenim jastučićima od testa, tradicionalnim zdravim zalogajima kineske kuhinje pod nazivom dim sumUmesto barmena roboti

Na brodu je i gondola koja se penje na 90 metara, 18 restorana, nekoliko barova i jedan tradicionalni pabMuči vas džet leg?

Eksperimentalni lek koji ublažava simptome džet lega kreirali su farmaceuti u Kanadi. 360 nagrađenih vina na festivalu u Temerinu

U Temerinu je 17. januara održan 18. Međunarodni festival vina. Ove godine je za ocenjivanje prijavljeno 420 uzoraka vina iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Slovačke i Rumunije.Vinske destinacije za 2015.

Na listi se našla i Istra jer, kako je objavljeno, nudi pitome pejzaže na obali Jadranskog mora, festivale, odličnu kuhinju i naravno, fantastična vinaToalet revolucija

Na javnim lokacijama u blizini turističkih atrakcija u najposećenijim gradovima Kine biće izgrađeno 33.500 novih toaleta, ali i renovirano još oko 25.000 toaletaHarley-Davidson parti

Mnogobrojni gosti, ljubitelji motora uživali su u ukusu piva i čudesnim kobajama, dok se za dobru atmosferu pobrinula Yu grupa čiji su članovi poznati bajkeri.Kulturna ponuda Srbije na Sajmu u Štutgardu

Turistička ponuda Srbije biće predstavljena na sajmu turizma CMT u Štutgardu koji počinje sutra i traje do 25. januara 2015.Ukradeno vino u vrednosti od 300.000 dolara

Krađa se dogodila za Božić, 25. decembra, a prema rečima vlasnika restorana Tomasa Kelera, iz podruma je ukradeno između 40 i 50 boca vina, kao i čuveni šampanjac Dom PerignonNe propustite pozitivnu atmosferu noćnog života u Srbiji!

Srbija se našla na osmom mestu liste koju je objavio popularni američki magazin Conde Nast Traveler