Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Vino koje ne izaziva mamurluk

Evropska komisija objavila je da su istraživači koje je angažovala Evropska unija (EU) otkrili način kako da eliminišu mamurluk posle konzumiranja vina. 

Naime, reč je o tome da se iz vina ukloni sumpor dioksid, koji kao prirodno hemijsko jedinjenje čuva vino, ali sa druge strane izaziva glavobolju.

Evropski istraživači napravili su napredak u pronalaženju alternativa koje se dodaju crnim vinima i nekim vrstama hrane, na primer suvom voću, umesto sumpor dioksida. Radi se o dva druga prirodna ekstrakta, čija imena za sada ostaju tajna. Oni koji su degustirali vino sa tim ekstraktima kažu da se ne oseća razlika.

Sledeće testiranje planirano je za januar, i ako pokaže dobre rezultate, počeće proces dobijanja dozvola za pravljenje vina koja ne izazivaju mamurluk. Ovaj projekat započet je još 2009. godine a Komisija EU u njega je uložila 3 miliona evra.

Share