Home  //  Hrana i Piće  //  Vesti  //  Restorani bacaju 5 puta više hrane od domaćinstava

Prema istraživanjima Sustainable Restaurant Association (SRA), restorani u Velikoj Britaniji bacaju skoro pet puta više hrane od prosečnog domaćinstva. Iako mnogi restorani pokušavaju da smanje količinu otpada, SRA ističe kako je prosek od pola kilograma po gostu u poređenju sa 0,1 kilogram po osobi u prosečnom domaćinstvu neprihvatljiv i za posao, ali i za životnu sredinu. Na godišnjem nivou, reč je o količini od 21 tone hrane koja se baca. Mnogi restorani se trude da smanje ove brojke različitim taktikama među kojima prednjače inovativne kuhinjske tehnike, ponuda manjih porcija i podsticanje gostiju da ostatak porudžbe ponesu kući, na šta se stavlja poseban akcenat. SRA u saradnji sa Unilever Food Solutions je čak raspisala nagradu za restoran sa najboljom održivošću kako bi podstakla rad na ovom problemu, a dobitnik će biti poznat 4. februara. 

Share