Home  //  Hrana i Piće  //  Recepti  //  Spirosova musaka, Piatakia

Sastojci: ½ kg plavog patlidžana, ½ kg krompira, ½ kg tikvica, so i biber, maslinovo ulje. 

Sos: 4 luka sitno iseckana, 2 češnja belog luka sitno iseckana, 1 kg mlevenog svinjskog mesa (junećeg ili mešanog, po izboru), konzerva (400 g) seckanog oljuštenog paradajza, 0,5 l paradajz-pirea, ½ kg svežeg paradajza, 2 lovorova lista, origano, manja veza peršuna sitno iseckanog, cimet, so i sveže mleveni biber, šećer, maslinovo ulje. 

Bešamel: 150 g putera, 1,5 l mleka, 4 jajeta, 2 češnja belog luka sitno iseckana, ½ muškatnog oraščića, 3 kašike brašna, mleveni beli biber, so, 150 g halumi sira (ili kačkavalja, trapista, parmezana ili nekog drugog tvrdog sira).

Priprema: neoljušteni plavi patlidžan, tikvice i oljušten krompir iseći na šnite. U šerpi ugrejati maslinovo ulje, pa na tome ispržiti krompir sa svih strana, tek da promeni boju. Rešetkastom kašikom vaditi krompir na tanjir s kuhinjskim ubrusom da upije ulje. U istom ulju ispržite i patlidžan i tikvice da omekšaju. I njih vadite rešetkastom kašikom i cedite na ubrusu. 

Ređajte pripremljeno povrće u veliku vatrostalnu ili neku drugu posudu. Na dno stavite krompir, pa patlidžan, zatim tikvice, i prekrijte tankim šnitama paradajza.

Pecite u rerni na 180 stepeni dok se paradajz ne zapeče, dodajte sos od mesa, pa bešamel. Prekrijte rendanim sirom i zapecite da porumeni.

Sos: propržite sitno seckani luk, dodajte beli luk nakratko i potom mleveno meso. Mešajte sve dok meso ne promeni boju. Dodajte so, biber, lovor i cimet, pa promešajte. Sipajte seckani paradajz i pire. Promešajte i kuvajte s paradajz-pireom dok tečnost ne uvri. 

Dodajte origano po ukusu. Kuvajte sos kratko pazeći da se ne zgusne. Pred kraj dodajte peršun, promešajte i isključite. Prekrijte sosom zapečene slojeve povrća i izravnajte.

Bešamel: ako je sud za pečenje musake plići a veći, biće vam potrebno nešto više bešamela. 

Skuvajte mleko s belim lukom, pa kad isključite, dodajte narendani oraščić. U drugoj šerpi otopite puter, pa u njega postepeno umešajte brašno, dok se ne formira pasta. Dodajte postepeno mleko uz stalno mešanje da se ne zgrudva. Kuvajte dok ne dobijete krem. Ako stavljate jaja, onda ih malo umućena umešajte u gotov bešamel. Prelijte bešamel preko musake, pospite preko njega sir, pa sve ubacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite dok površina ne porumeni. Po vađenju iz rerne ostavite da stoji bar 15 minuta pre sečenja na kocke. Servirajte s grčkom ili nekom drugom salatom. 

I ne zaboravite, glavni začin – ljubav! 

Srećno! Bila mi je čast kuvati za vas! 

 

Od srca, Spiros Dimitriu

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Nepušački lokali u Beogradu

Prema podacima iz 2013. godine (a noviji se očekuju u tekućoj, 2019. godini), u Srbiji puši svaki treći stanovnik stariji od 15 godina, njih čak 34,7%, dok je u Beogradu taj udeo tek nešto manji od nacionalnog proseka i iznosi 31,6%



Četvrti festival kraft piva stiže u grad!

Vrteška koja će zavrteti Beograd: Četvrti festival kraft piva stiže u grad!



CLOSE EYES, TASTE FOOD, DRINK WINE

Ekskluzivna večera Be@Château Lagrange – UNPRECEDENTED



Jameson Green Up žurka

Jameson irski viski je i ove godine okupio više od 1000 najvernijih fanova i poznatih gradskih lica na zanimljivoj Green UP žurci održanoj u Beogradu.



Prijavi se za Barcaffé Barista Cup

Prijavi se za Barcaffé Barista Cup – prvo regionalno latte art takmičenje