Home  //  Hrana i Piće  //  Recepti  //  Spirosova musaka, Piatakia

Sastojci: ½ kg plavog patlidžana, ½ kg krompira, ½ kg tikvica, so i biber, maslinovo ulje. 

Sos: 4 luka sitno iseckana, 2 češnja belog luka sitno iseckana, 1 kg mlevenog svinjskog mesa (junećeg ili mešanog, po izboru), konzerva (400 g) seckanog oljuštenog paradajza, 0,5 l paradajz-pirea, ½ kg svežeg paradajza, 2 lovorova lista, origano, manja veza peršuna sitno iseckanog, cimet, so i sveže mleveni biber, šećer, maslinovo ulje. 

Bešamel: 150 g putera, 1,5 l mleka, 4 jajeta, 2 češnja belog luka sitno iseckana, ½ muškatnog oraščića, 3 kašike brašna, mleveni beli biber, so, 150 g halumi sira (ili kačkavalja, trapista, parmezana ili nekog drugog tvrdog sira).

Priprema: neoljušteni plavi patlidžan, tikvice i oljušten krompir iseći na šnite. U šerpi ugrejati maslinovo ulje, pa na tome ispržiti krompir sa svih strana, tek da promeni boju. Rešetkastom kašikom vaditi krompir na tanjir s kuhinjskim ubrusom da upije ulje. U istom ulju ispržite i patlidžan i tikvice da omekšaju. I njih vadite rešetkastom kašikom i cedite na ubrusu. 

Ređajte pripremljeno povrće u veliku vatrostalnu ili neku drugu posudu. Na dno stavite krompir, pa patlidžan, zatim tikvice, i prekrijte tankim šnitama paradajza.

Pecite u rerni na 180 stepeni dok se paradajz ne zapeče, dodajte sos od mesa, pa bešamel. Prekrijte rendanim sirom i zapecite da porumeni.

Sos: propržite sitno seckani luk, dodajte beli luk nakratko i potom mleveno meso. Mešajte sve dok meso ne promeni boju. Dodajte so, biber, lovor i cimet, pa promešajte. Sipajte seckani paradajz i pire. Promešajte i kuvajte s paradajz-pireom dok tečnost ne uvri. 

Dodajte origano po ukusu. Kuvajte sos kratko pazeći da se ne zgusne. Pred kraj dodajte peršun, promešajte i isključite. Prekrijte sosom zapečene slojeve povrća i izravnajte.

Bešamel: ako je sud za pečenje musake plići a veći, biće vam potrebno nešto više bešamela. 

Skuvajte mleko s belim lukom, pa kad isključite, dodajte narendani oraščić. U drugoj šerpi otopite puter, pa u njega postepeno umešajte brašno, dok se ne formira pasta. Dodajte postepeno mleko uz stalno mešanje da se ne zgrudva. Kuvajte dok ne dobijete krem. Ako stavljate jaja, onda ih malo umućena umešajte u gotov bešamel. Prelijte bešamel preko musake, pospite preko njega sir, pa sve ubacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite dok površina ne porumeni. Po vađenju iz rerne ostavite da stoji bar 15 minuta pre sečenja na kocke. Servirajte s grčkom ili nekom drugom salatom. 

I ne zaboravite, glavni začin – ljubav! 

Srećno! Bila mi je čast kuvati za vas! 

 

Od srca, Spiros Dimitriu

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew

Novi hit letnje sezone - Barcaffè Cold Brew hladno pripremljena kafa... Najnoviji trend u ispijanju kafe, Cold Brew, stiže u Srbiju - hladno pripremljena i hladno služena kafa, koja će ovog leta oduševiti posetioce kafića, pravi je izbor za sve...



Jagnjetina u Mrzencima

Jovan Mrđenović

Rešio sam i ovog leta da posetim Mrzence, kao što činim i niz prethodnih godina. Čovek koji ima sreću da nađe smeštaj u hotelu Nar u Mrzencima, gde se soba traži preko veze, treba da se istušira, odmori i uveče pravac kafana...



Oni od kafe prave savršenstvo

Profesija bariste u Srbiji je relativno mlada, ali se brzo razvija i izaziva veliko interesovanje, pogotovo sa pojavom posebno zanimljivih i kreativnih delova ovog posla poput latte art-a. Kako svi uživamo u lepim slikama, koje dodatno ulepšavaju...



Vino kao most povezivanja Zapadnog Balkana

Novi projekat "Vino kao most povezivanja Zapadnog Balkana" je projekat pod kojim će se izgraditi veze za povezivanje zemalja regiona u pravcu promocije Balkana kao vinskog regiona



Prva Home Made prodavnica u Crnoj Gori: Porto Montenegro

Nakon višegodišnjeg uspešnog rada i četiri lokacije u Beogradu, poznati proizvođač macaronsa, torti, kolača, sladoleda i slatkih poklon proizvoda, Home Made Company, odlučio je da prvo prodajno mesto u Crnoj Gori otvori u kompleksu Porto...