Home  //  Hrana i Piće  //  Recepti  //  Spirosova musaka, Piatakia

Sastojci: ½ kg plavog patlidžana, ½ kg krompira, ½ kg tikvica, so i biber, maslinovo ulje. 

Sos: 4 luka sitno iseckana, 2 češnja belog luka sitno iseckana, 1 kg mlevenog svinjskog mesa (junećeg ili mešanog, po izboru), konzerva (400 g) seckanog oljuštenog paradajza, 0,5 l paradajz-pirea, ½ kg svežeg paradajza, 2 lovorova lista, origano, manja veza peršuna sitno iseckanog, cimet, so i sveže mleveni biber, šećer, maslinovo ulje. 

Bešamel: 150 g putera, 1,5 l mleka, 4 jajeta, 2 češnja belog luka sitno iseckana, ½ muškatnog oraščića, 3 kašike brašna, mleveni beli biber, so, 150 g halumi sira (ili kačkavalja, trapista, parmezana ili nekog drugog tvrdog sira).

Priprema: neoljušteni plavi patlidžan, tikvice i oljušten krompir iseći na šnite. U šerpi ugrejati maslinovo ulje, pa na tome ispržiti krompir sa svih strana, tek da promeni boju. Rešetkastom kašikom vaditi krompir na tanjir s kuhinjskim ubrusom da upije ulje. U istom ulju ispržite i patlidžan i tikvice da omekšaju. I njih vadite rešetkastom kašikom i cedite na ubrusu. 

Ređajte pripremljeno povrće u veliku vatrostalnu ili neku drugu posudu. Na dno stavite krompir, pa patlidžan, zatim tikvice, i prekrijte tankim šnitama paradajza.

Pecite u rerni na 180 stepeni dok se paradajz ne zapeče, dodajte sos od mesa, pa bešamel. Prekrijte rendanim sirom i zapecite da porumeni.

Sos: propržite sitno seckani luk, dodajte beli luk nakratko i potom mleveno meso. Mešajte sve dok meso ne promeni boju. Dodajte so, biber, lovor i cimet, pa promešajte. Sipajte seckani paradajz i pire. Promešajte i kuvajte s paradajz-pireom dok tečnost ne uvri. 

Dodajte origano po ukusu. Kuvajte sos kratko pazeći da se ne zgusne. Pred kraj dodajte peršun, promešajte i isključite. Prekrijte sosom zapečene slojeve povrća i izravnajte.

Bešamel: ako je sud za pečenje musake plići a veći, biće vam potrebno nešto više bešamela. 

Skuvajte mleko s belim lukom, pa kad isključite, dodajte narendani oraščić. U drugoj šerpi otopite puter, pa u njega postepeno umešajte brašno, dok se ne formira pasta. Dodajte postepeno mleko uz stalno mešanje da se ne zgrudva. Kuvajte dok ne dobijete krem. Ako stavljate jaja, onda ih malo umućena umešajte u gotov bešamel. Prelijte bešamel preko musake, pospite preko njega sir, pa sve ubacite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite dok površina ne porumeni. Po vađenju iz rerne ostavite da stoji bar 15 minuta pre sečenja na kocke. Servirajte s grčkom ili nekom drugom salatom. 

I ne zaboravite, glavni začin – ljubav! 

Srećno! Bila mi je čast kuvati za vas! 

 

Od srca, Spiros Dimitriu

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Inovacije i razmena iskustva su ključni za razvoj ugostiteljstva

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija u okviru Međunarodnog sajma turizma  organizuje stručne panele i diskusije u cilju daljeg jačanja ugostiteljske ponude

Koliko je atraktivan noćni život u Beogradu, kakva je gastronomska ponuda prestonice, ali i...



Grand Black'n'Easy prava turska, budi za minut

Jutro je najužurbaniji deo dana, a svima nam je neophodna energija za početak istog. Potrebno nam je da se odmah razbudimo, što pre rasanimo i podignemo nivo koncentracije za dan pred nama.

Kako bismo se efikasno razbudili i započeli dan na...



Istinita priča o zdravijim grickalicama od sušenog voća i povrća

True Story, brend koji domaćem tržištu nudi zdravije grickalice koje se mogu konzumirati bez griže savesti u odnosu na standardnu ponudu, predstavio se medijima uz takmičenje u kuvanju i degustaciju. True Story potrošačima nudi sušene čipseve od...



Za Dan zaljubljenih poklonite iskustvo!

Dan zaljubljenih se bliži, što znači da je vreme da počnete da razmišljate o tome kako da obradujete svoju drugu polovinu. Verujemo da su vam uvek dobrodošli saveti i ideje za poklone. Uvek se možete odlučiti za kutiju slatkiša i čokoladu, buket...



»Perfetto« dan u vašem domu

Iako su praznici uveliko prošli, zimska čarolija ipak ne napušta domove. Vreme provedeno u toplom domu je čarobnije od svakog drugog trenutka. Dan je i dalje kratak, hladan i često sumoran, pa jedino što preostaje jeste da nakon radnog dana sa...