Home  //  Hrana i Piće  //  Recepti  //  Karapandžini recepti - Tiramisu

Tiramisu

0,5 l slatke pavlake, 2 jajeta, 80 g šećera, 500 g maskarponea, 2,5 dl crne kafe, 0,5 dl ruma, paket piškota, čokolada u prahu.

Umutite pavlaku, jaja, šećer i maskarpone u glatku kremu. Piškote kratko umočite u hladnu crnu kafu pomešanu s rumom, pa ih složite na dno pleha i premažite polovinom kreme. Ponovo prekrijte piškotama i na kraju premažite ostatak kreme. Ostavite na hladnom najmanje četiri sata. Pripremajte samo sa svežim jajima od poznatog proizvođača. Obilno pospite čokoladom u prahu i servirajte.

 

Ossobuco cremolata

Od 6 do 8 telećih kolenica (nasečenih na komade od po 300 g), 3 šargarepe, 3 struka dugog celera, vezica peršuna, 1 kg oljuštenog paradajza bez semenki, nasečenog na četvrtine, 1 dl maslinovog ulja, 3 dl belog suvog vina, 0,5 l temeljca, 2 glavice luka, 3 češnja belog luka, 2 lista lovora, grančica timijana, pola kašike origana, kašika vegete, malo brašna.

Cremolata

2 limuna, 2 vezice peršuna, 4 češnja belog luka, šargarepu, struk celera, crni i beli luk sitno iseckajte, pa pržite na buteru dok ne dobiju žutu boju. Posudu ostavite na toplom. Kolenice vežite kuhinjskim kanapom. Lagano ih posolite i pobiberite, uvaljajte u brašno i pržite sa svih strana. Prepečene složite u posudu sa već prodinstanim povrćem. Na ostatku masnoće od prženja dodajte vino, promešajte, pa ukuvajte na četvrtinu.

U međuvremenu iseckajte peršun, dodajte vinu, zalijte temeljcem, pa dodajte timijan, origano, lovor, kašiku vegete i biber. Na kraju paradajz isečen na četvrtine i dobijeni sos prelijte preko kolenica. Na šporetu zakuvajte, poklopite i pecite u rerni na 170 stepeni dva-tri sata, uz povremeno prelivanje supom. Cremolata: narendajte koricu dva limuna, dodajte peršun i beli luk, pa dobro izmešano poprskajte preko gotovih kolenica. Kao prilog služite palentu ili testeninu.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži