Home  //  Hrana i Piće  //  Recepti  //  Karapandžini recepti - Tiramisu

Tiramisu

0,5 l slatke pavlake, 2 jajeta, 80 g šećera, 500 g maskarponea, 2,5 dl crne kafe, 0,5 dl ruma, paket piškota, čokolada u prahu.

Umutite pavlaku, jaja, šećer i maskarpone u glatku kremu. Piškote kratko umočite u hladnu crnu kafu pomešanu s rumom, pa ih složite na dno pleha i premažite polovinom kreme. Ponovo prekrijte piškotama i na kraju premažite ostatak kreme. Ostavite na hladnom najmanje četiri sata. Pripremajte samo sa svežim jajima od poznatog proizvođača. Obilno pospite čokoladom u prahu i servirajte.

 

Ossobuco cremolata

Od 6 do 8 telećih kolenica (nasečenih na komade od po 300 g), 3 šargarepe, 3 struka dugog celera, vezica peršuna, 1 kg oljuštenog paradajza bez semenki, nasečenog na četvrtine, 1 dl maslinovog ulja, 3 dl belog suvog vina, 0,5 l temeljca, 2 glavice luka, 3 češnja belog luka, 2 lista lovora, grančica timijana, pola kašike origana, kašika vegete, malo brašna.

Cremolata

2 limuna, 2 vezice peršuna, 4 češnja belog luka, šargarepu, struk celera, crni i beli luk sitno iseckajte, pa pržite na buteru dok ne dobiju žutu boju. Posudu ostavite na toplom. Kolenice vežite kuhinjskim kanapom. Lagano ih posolite i pobiberite, uvaljajte u brašno i pržite sa svih strana. Prepečene složite u posudu sa već prodinstanim povrćem. Na ostatku masnoće od prženja dodajte vino, promešajte, pa ukuvajte na četvrtinu.

U međuvremenu iseckajte peršun, dodajte vinu, zalijte temeljcem, pa dodajte timijan, origano, lovor, kašiku vegete i biber. Na kraju paradajz isečen na četvrtine i dobijeni sos prelijte preko kolenica. Na šporetu zakuvajte, poklopite i pecite u rerni na 170 stepeni dva-tri sata, uz povremeno prelivanje supom. Cremolata: narendajte koricu dva limuna, dodajte peršun i beli luk, pa dobro izmešano poprskajte preko gotovih kolenica. Kao prilog služite palentu ili testeninu.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Isprobajte najbolji šampanjac na svetu!

Vrhunska vina, prestižna pića i destilati drugi put pred srpskom publikom, u ekskluzivnom okruženju salona Wine Mart



Inspirativni događaji na sajmu ProWein 2019 (17-19. mart)

Diseldorf će u martu po 25. put biti domaćin vinskoj industriji sveta. Na najznačajnijem sajmu vina i alkoholnih pića ProWein 2019 od 17. do 19. marta u deset izložbenih hala oko 6.800 izlagača prezentovaće vinske regije iz svih krajeva sveta....



Otvoreni sajmovi turizma, vina i ugostiteljstva

Ljajić: Cilj je 1,7 milijardi dolara od turizma u 2019.



Jubilarni 25. ProWein

Jubilarni 25. ProWein (17-19. mart): 25 godina uspeha. U martu sajam ProWein slavi svoju 25-godišnjicu postojanja. Tokom 25 godina duge istorije ProWein je zabeležio enormni porast



Bakšiš naš nasušni

 Bakšiš među ugostiteljima poprima poruku pripovetke Tamni vilajet – ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se...