Home  //  Hrana i Piće  //  Recepti  //  Goran Kovačević, Square Nine

Salata od gambora i avokada sa sladoledom od rena

Goran Kovačević,Salata od gambora i avokada sa sladoledom od renaPotrebno za 2 osobe: Balotin od avokada i gambora: 26 g krastavca sečenog na kockice, 13 g manga sečenog na kockice, 100 g poširanih gambora sečenih na komade od 1,5 cm, 70 g avokada isečenog napola, pa tanko sečenog po širini, 5 g ajsberg salate, 40 g mary rose sosa.

Gambore, krastavac, mango i ajsberg salatu povezati mary rose sosom, staviti na tanko isečen avokado i zaviti ga tako da se dobije cilindričan oblik.

Mango gel: 100 g pirea od manga, 20 g šećera, 1 g agar-agara, 30 g vode.

Vodu i šećer dići do tačke ključanja, dodati agar-agar, pa uz stalno mešanje kuvati pet minuta. Izliti na pleh i staviti u frižider da se ohladi. Ohlađenu masu iseckati, spojiti s pireom od manga i blendati u mikseru dok se ne dobije glatka masa.

Pire od badema: 200 g tostiranih badema, 100 ml mleka, 30 g neutralne pavlake, 7 g putera, so.

Staviti sve sastojke u blender i blendati dok se ne dobije glatka kremasta masa.

Sladoled od rena: 20 g rendanog svežeg rena, 125 g mleka, 133 g neutralne pavlake, 40 g šećera, 25 g jaja.

Od jaja, šećera, mleka i neutralne pavlake napraviti krem anglaise, dodati rendan ren i smrznuti.

Čips od dehidriranog bademovog mleka: 150 g badema, 300 g mleka, 40 g glukoze.

Bademe tostirati dok ne dobiju zlatnosmeđu boju, staviti ih u mleko i ostaviti tri sata na 60 stepeni C. Bademe ocediti iz mleka, a u mleko dodati glukozu. Štapnim mikserom blendati mleko tako da se stalno stvara pena. Penu skupljati kašikom i izlivati na pleh sa silikonom. Peći na 80 C.

Za serviranje: 5 g keta kavijara, 20 listova bebi rukole, prah od dehidriranih crnih maslina.

Složiti na tanjir navedene satojke, dodati keta kavijar, rukole i dehidrirane crne masline.

 


 

Duologija od guščje džgerice sa pireom od kruške i poširanim kruškama

Duologija od guščje džgerice sa pireom od kruške i poširanim kruškama

Potrebno za 2 osobe za parfe od guščije džigerice: 100 g guščije džigerice, 30 g pileće digerice, 0,5 dl crvenog porta, 30 g crvenog luka sečenog na žilijen, 7 g putera, so i biber.

Isotirati pileću i guščiju džigericu sa crvenim lukom i crvenim portom i puterom. Masu staviti u blender i blendati dok se ne dobije fina, kremasta masa. Ohladiti.

Pržena guščija džigerica: 50 g guščije džigerice prvo kuvati, pa ohladiti, a zatim je zapeći na jakoj vatri.

Hleb od đumbira: 115 g mekog brašna, 3 g đumbira u prahu, 1 g sode bikarbone, 1 g praška za pecivo, 1 g soli, 55 g putera, 55 g muskvado šećera, jaje, 100 g javorovog sirupa, 70 g vruće vode.

Pomešati sve suve sastojke. Ulupati puter i šećer, pa dodati jaje. U masu od putera dodati suve i tečne sastojke. Peći 15 minuta na 175 stepeni.

Poširane kruške: 1 l crvenog porta, 0,2 l stok sirupa, star anis, štap vanile, kruška.

Porto, stok sirup, star anis i vanilu kuvati dok se tečnost ne redukuje za 1/3. Krušku ispilirati, staviti u vino, kuvati pet minuta. Skloniti vino s grejnog tela i ostaviti krušku unutra dok ne dođe na sobnu temperaturu.

Pire od kruške: 2 srednje očišćene kruške, 5 g putera, 5 g šećera, 7 g neutralne pavlake.

Krušku kuvati 50 minuta na 85 stepeni, pa je staviti u blender sa ostalim sastojcima. Blendati dok se ne dobije glatka masa.

Redukcija porta: 200 ml tečnosti u kojoj se poširala kruška. Redukovati tečnost dok ne postane sirupasta. Ohladiti. Sve servirati na tanjir uz dodatak bobičastog voća i svežih trava.

Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Najnovije vesti


Kafana je moja sudbina

Jovan Mrđenović,ugostitelj

Kafane su bile deo života čaršije. Nosile su poseban duh, neobičan, lepršav, nepredvidiv, duh koji je profilisao kulturni, zabavni i društveni život grada...



Tata mata

U kući u kojoj je pre rata živeo Mata Milošević, jugoslovenski reditelj, glumac i profesor, iskusni ugostitelj Milan Miculović otvorio je restoran dalmatinskih specijaliteta, konobu Tata Mata. Na tom mestu, u Dalmatinskoj ulici u Beogradu,...



Novi i trendi restorani

Pogledajte šta se sve zanimljivo otvorilo širom sveta u prva tri meseca 2018. 



Meso i još malo mesa

Šta se jede u srpskim restoranima?

Samo u Beogradu, prema podacima Horesa ima oko 2000 objekata koji služe hranu. Među njima je najveći broj onih koji služe roštilj i od tog broja malo je francuske kuhinje, japanske, vijetnamske, grčke, španske,...